Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде БГНЕС.

След влизането ни в алианса през 2004 г. сме поели ясни ангажименти, каза Плевнелиев, който прочете документ за състоянието на Въоръжените сили. По него е постигнато широко политическо съгласие в рамките на КСНС, с изключение на БСП и Атака. Те не са част от решенията и документа, който приехме, добави президентът.

Приетият план има за цел да повиши бойната готовност на нашите Въоръжени сили и да отразим заплахата, откъдето и да идва тя, каза Плевнелиев.

Препоръчваме на Министерски съвет да започне да работи нов план за развитие на Въоръжените сили, заяви държавният глава. КСНС подкрепя принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана и поетапно увеличаване на процента от БВП, който да се заделя за отбрана.

Плевнелиев поясни, че планът на правителството ще се базира на програма, която ще бъде обсъдена и приета преди това в Народното събрание.

Препоръчваме спазване на план за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП и план за увеличението му. КСНС препоръчва и отбранителните способности трябва да са съобразени със стандартите на НАТО, каза Плевнелиев. Той уточни, че модернизацията на армията трябва да стане в рамките на възможностите на държавата.

Намираме се в труден момент с много, рекордни вътрешни и външни кризи, коментира президентът.