Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинения за смъртта на четиримата работници при срутването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден".

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -"Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника".

Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

От прокуратурата обясняват, че за извършване на строителната дейност по събаряне, на 8 април са били наети и пострадалите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "Подписка". Наложена им е и мярка за процесуална принуда "Забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата". Деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност е наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

БГНЕС припомня, че 10-етажният хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" във Варна се срути на 8 април, загинаха четирима работници по руините. Това са Борислав Асенов Стефанов, Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф Стефанов.

Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите й колони. Когато сградата е започнала да се срутва всички работници, които са били там – по неофициална информация около 15 души, са се разбягали, но под останките на хотела намериха смъртта си четирима от тях.

От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Според предоставената информация на инспекцията по труда във Варна, възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив. Строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи е "Планекс" ООД. От "Планекс" ООД е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани. От дружеството е нает подизпълнител – "Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника.