Неподписването на трудови договори не е толкова заради укриването на данъци, а защото много хора не искат заради временните трудови договори да не загубят правата си за социално подпомагане. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде репортер на БГНЕС.

Заедно със земеделския министър Десислава Танева, Калфин представи идеята за нов вид трудови договори, които ще позволят по-гъвкаво наемане на работници, но това няма да доведе до загуба на социалните придобивки.

Танева подчерта, че този тип договори ще бъдат въведени първоначално при сезонните берачи на плодове и зеленчуци, както и при хората, участващи в розобера.

Нито един земеделски производител не иска да работи на черно и с тази промяна даваме шанс на хората да работят на светло, подчерта Танева. Тя изрази надежда, че мерките ще бъдат приведени в действие още този сезон.

Калфин обяви, че през този сезон се очаква да бъдат наети между 60 и 100 хиляди души за земеделската кампания. За да бъдат въведени новите трудови договори, ще бъдат необходими промени в Кодекса на труда. Те предвиждат създаването на нова разпоредба, която регламентира сключването на трудов договор за сезонна работа или за работа за един работен ден. "Става дума за земеделски производители, които имат нужда от кампанийно наемане на много хора, но няма как да се поддържат трайна заетост за тях", поясни Калфин.

Промените в закона предвиждат самото възнаграждение на работника да се изплаща срещу разписка. Отработеното време няма да се признава за трудов стаж, но ще се счита за осигурителен.

Наетите на този тип договори ще имат право на енергийна помощ и ще бъдат освободени от обществено-полезния труд, който полагат за получаване на социална помощ. Запазва се статутът на безработни, както и правото на регистрация в Бюрото по труда.