Във връзка с коментираната в медиите тема за сметките за консумирана електроенергия на Преображенския манастир уточняваме, че потреблението на Манастира се отчита от електромер най-ново поколение, монтиран на 12.06.2014 г. Уредът за търговско измерване отговаря на всички нормативни изисквания и притежава всички нужни сертификати. Електромерът не е дистанционен. Той се намира в двора на манастира и консумираната електроенергия се отчита редовно и коректно от отчетник на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Електромерът е на достъпно място и във всеки един момент монасите имат визуален достъп до неговите показания.
 
Обръщаме внимание, че манастирите, както и всички обекти на Българска православна църква, са стопански клиенти и заплащат консумираната от тях електроенергия по начин, определен за стопанските клиенти в Република България.
 
Този начин е регламентиран в Общите условия (ОУ) на ЕНЕРГО-ПРО Продажби, които са одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Съгласно чл.24 от тези ОУ, стопански клиенти с потребление за един отчетен период по-голямо от 360 лева, извършват две междинни и едно окончателно плащане. Междинните плащания се изчисляват на база отчетената електроенергия през предходния месец, като първото междинно плащане е в размер на 50% от стойността на доставените през този период количества електрическа енергия, а второто междинно плащане - 25%. Междинните плащания се приспадат от окончателната фактура. Това е причината Преображенският манастир да получава по три фактури в един отчетен период, когато потреблението надвишава 360 лева. На фактурите за междинните плащания не се посочва отчетен период. Той е отразен в окончателните месечни фактури на клиента.
 
Прилагаме извадка от Общите условия на ЕНЕРГО-ПРО Продажби, одобрени от КЕВР:
 
Чл. 24. (1) На небитови клиенти с консумация на стойност под 360 лв. (триста и шестдесет лева) за отчетен период „ЕНЕРГО-ПРО Продажби” АД фактурира количествата доставена електрическа енергия веднъж месечно.
(2) На небитови клиенти с консумация на стойност над 360 лв. (триста и шестдесет лева) за отчетен период „ЕНЕРГО-ПРО Продажби” АД фактурира количествата доставена електрическата енергия, както следва:
1.                  фактура за първо междинно плащане - в размер на 50% (петдесет процента) от стойността на доставените през предходния отчетен период количества електрическа енергия;
2.                  фактура за второ междинно плащане - в размер на 25% (двадесет и пет процента) от стойността на доставените през предходния отчетен период количества електрическа енергия;
3.                  изравнителна фактура (дебитно / кредитно известие) - за отчетените по график количества електрическа енергия.
 
ЕНЕРГО-ПРО стриктно и точно отчита потреблението на своите клиенти. До момента в компанията няма постъпили жалби за високи сметки за електроенергия от Преображенския манастир. Запитване не е постъпило и на денонощния телефон на компанията 0700 161 61. Учудващо е, че никой от обитателите на Манастира не е потърсил информация от ЕНЕРГО-ПРО за причината за размера на сметките.
 
След постъпилите вчера сигнали от медии, ЕНЕРГО-ПРО инициира проверка на електромера. Днес екип на дружеството демонтира измервателния уред и го предаде в Български институт по метрология (БИМ) за проверка на неговата изправност. ЕНЕРГО-ПРО ще обяви резултатите от проверката.