За първи път в страната в Акушеро-гинекологичния комплекс поставихме изкуствен сфинктер на уретрата на жена, каза вчера веднага след интервенцията началникът на комплекса д-р Георги Хубчев. Пациентката e 62-годишна жена от Русе с много тежко незадържане на урината. Операцията е лапароскопска, продължила около 40 минути и жената може да си тръгне още днес, ако всичко е нормално. Извършена е от д-р Георги Хубчев с асистенцията на д-р Делян Велков, д-р Искра Пенева и анестезиолога д-р Саша Александрова.
Успеваемостта на използваните досега сфинктери е около 80%, а на този консуматив процентът е над 95. Освен това след години, ако пациентката отново започне да не задържа урина, този сфинктер може да се натяга чрез кожен разрез само с местна упокойка и отново се постига желания ефект, уточни д-р Хубчев.
Заболяването се появява в резултат на тежки раждания, пълнота, хормонален недостиг в менапауза и е доста често срещано явление и при млади, и при стари жени. Пациентките се чувстват неудобно, защото се изпускат по всяко време и във всяко положение с всички произтичащи от това неудобства и проблеми.
Консумативите за операцията са доставени от испанската фирма „Неомедик“, струват 10 000 лева и не се поемат от Здравната каса за разлика от много държави в Западна Европа, посочи д-р Хубчев. Това прави подобни операции доста скъпи за пациентките, макар да решава травмиращия им проблем. За вчерашната операция парите са осигурени от общинския бюджет, тъй като жената е била в много тежко състояние. Занапред обаче пациентките трябва да си осигуряват сами сумата, обясни гинекологът и уточни, че ако не могат, на тях ще се поставят обикновени слингове от 50 лева, които обаче гарантират до 80% успеваемост на операцията.
 Д-р Георги Хубчев е поставил над 170 такива слинга за последните 3.5 години - 110 на русенки в АГ комплекса, останалите в Бургас. Поставянето на изкуствения сфинктер бе първата му операция с този скъп консуматив, която приключи успешно и отваря пътя за други такива интервенции.