Два автомобила от 1928 г. ще дефилират на първия русенски ретро парад в събота. Едната от колите ветерани е мерцедес, а собственикът й е от Николово, другият автомобил е на шуменец. Това стана ясно на пресконференция вчера, в която участваха кметът Пламен Стоилов, изпълнителният директор на Фондация „Русе - град на свободния дух“, която е организатор на събитието, Елена Минкова, шефът на общинската дирекция „Образование и култура“ Ирена Петрова и Ангел Калчев, активен участник в паради на ретро автомобили. 
Парадът ще започне с дефиле на автомобилите по централните улици между 11 и 12 часа. Сборният пункт е общинският паркинг до сградата на НАП. Ретро колите ще преминат по бул. „Придунавски“, „Цар Освободител“, „Липник“ до КАТ и в обратна посока отново до паркинга. Там от 13 ч е официалното откриване със специално шоу с изненади. Автолюбителите ще могат да се снимат с уникалните коли, а за доброто настроение на участниците и гостите ще се грижат поп дует „Мания“, русенската рок група „Олд гънс“, актьорите от театър-школа „Артистисимо“ и танцьорите от клуб по спортни танци „Настроение“. Специално за събитието операта отваря гардеробите си, като участниците ще ползват безвъзмездно костюмите. 
До този момент 37 автомобила са заявили участие, но организаторите очакват поне 40 коли. Регистрацията все още продължава, а крайният срок е 22 април. Участниците от Русе са 10, останалите возила са на собственици от Варна, Бургас, София, Пловдив, Павликени, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград, Дулово, Силистра и трима от Румъния. Специално за парада „Мото Пфое“ предоставя форд от 1930 г. от музея на фирмата, който е дарен от собственика на компанията и е реставриран от специалисти през 1998 г.
Събитието има и конкурсен характер, като награди ще бъдат дадени за най-стария, най-елегантния, най-добре реставрирания, най-добре тунингования и най-автентичния автомобил. Стоилов ще връчи наградата на кмета на община Русе, ще има награда на фондацията и награда на публиката.
Кметът подчерта, че градът има принос в разпространението на автомобилите, тъй като през 1906 г. известната търговска къща „М. Вебер“ в Русе става първото у нас автомобилно търговско представителство, което официално започва да се занимава с внос и продажба на автомобили. Той отбеляза, че шоуто ще бъде доста атрактивно и е първото от големите събития, които фондацията организира. Минкова пък обясни, че идеята е русенският ретро парад да намери трайно място в националния календар и да привлече повече колекционери и реставратори, а русенци да направят свой клуб на ретро автомобилите. Това, което ще се случи в Русе, е много хубаво, защото обществеността има нужда от развлечения, коментира Калчев, който има над 10 трабанта и още около 7-8 коли в процес на реставрация. Най-старият му автомобил е от 1958 г. 
Организаторите на събитието помолиха гражданите за разбиране, като в съботния ден не оставят колите си на общинския паркинг.