Момче от ромски произход пресрещнало две 12-годишни момченца и чрез побой и заплахи ги ограбило. Само два часа по-късно циганчето било заловено от криминалисти в Първо РПУ, но се оказало, че то няма документи и не съществува в регистъра на Русе.
Обирът е извършен на 14 април на здрачаване. Около 19.30 часа две приятелчета се връщали от училище, но на кръстовището „Дондуков Корсаков“-“Николай Здравков“ ги връхлетял по-голям мургавеляк, който забил юмрук в лицето на едно от децата и след като ги смразил, им заповядал да си обърнат джобовете. Двамата приятели нямали пари, но извадили мобилните си телефони, единият от които бил на стойност 500 лева. Обирджията го грабнал, заплашил жертвите си, че ще ги пребие, ако се оплачат на някого и изчезнал.
Момченцата се върнали по домовете си, но поведението им веднага направило впечатление на родителите и скоро картината се изяснила. Единият баща е бивш служител на полицията в Русе и не губил време. Веднага бил подаден сигнал в полицията с описание на грабителя и само за 2 часа криминалистите Станимир Топоров и Слав Анастасов от Първо РПУ издирили циганчето в съседство до мястото на грабежа и го закарали в управлението. Задигнатият смартфон е върнат на ограбеното дете. 
При разпита обаче се оказало, че 15-годишното ромче няма никакви документи за самоличност, не ходи на училище и по документи не съществува. То било родено тайно в Гърция, където майка му и баща му - и двамата от Русе, се прехранвали от кражби и просия. Понеже детето им пречело, те го върнали при брат му в квартал „Родина“. Как се е случило това без документи, все още не е известно, но се знае, че момчето-фантом отрано подкарало кражбите.
На първо време ромчето е настанено в приюта за бездомни. За случая е сигнализиран отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ за издаване на лична карта на момчето по служебен път, за да може то да бъде включено в общинския регистър, обясниха от полицията и допълниха, че този прецедент може да се превърне в социален проблем, ако не му се обърне внимание.
А двамата бащи Емилиян Русев и Христов изказаха благодарност на криминалистите Топоров и Анастасов за светкавичните действия по разкриване на грабителя и върнатото спокойствие в двете семейства. „С тази си постъпка вие затвърдихте вярата ни в професионализма и всеотдайността на полицията. Да сте живи и здрави, момчета!“, пишат в благодарността си към криминалистите до „Утро“ двамата бащи.