Държавната комисия за сигурността на информацията е отнела 53 разрешения за достъп до класифицирана информация през 2014 г. Това става ясно от Годишния доклад на ДКСИ, който бе приет от правителството миналата седмица, предаде репортер на БГНЕС.

Причините за отнемането на достъпа не се обявяват. Същото е и когато ДКСИ откаже да издаде първоначален достъп до класифицирана информация. За миналата година тези случаи са 20. Общият брой на издадените разрешения за достъп до класифицирана информация за 2014 г. са 17 248. ДКСИ е разгледала 33 жалби – 27 срещу отнемания и 6 срещу отказ за издаване на разрешение. От разгледаните 30 жалби, ДКСИ е отменила 5 решения за отнемане на достъп, както и 3 решения отказ за достъп до класифицирана информация.

В повечето случаи отнемането или постановяването на отказ за достъп до класифицирана информация води до освобождаването на съответния служител. Подобна бе ситуацията с освободената управителка на "Снабдяване и търговия" в Министерство на отбраната Росица Русева, която бе назначена преди малко повече от месец, но службите отказаха да й предоставят достъп до класифицирана информация.

От Доклада на ДКСИ става ясно, че през 2014 г. не са издадени 2422 сертификата за достъп до класифицирана информация на НАТО и 1766 сертификата за достъп до класифицирана информация на ЕС.

ДКСИ е отказала 21 пъти унищожаване на национална и чуждестранна класифицирана информация. През миналата година са създадени 220 549 документа, които съдържат класифицирана информация.