Учените от много години повтарят, че първата стъпка към здравословния живот е нормалното тегло, при което индексът на телесната маса (ИТМ) е между 18 и 24. Малко са хората, които някога са получавали съвет да напълнеят, за да са здрави. Обикновено в такива случаи пациентите са с тегло под нормата (ИТМ под 18). Ново изследване обаче твърди, че хората с наднормено тегло са с по-малък риск от развитие на деменция, пише „Дейли мейл“.

Интересното е, че хората, които страдат от затлъстяване (ИТМ над 30), показали още по-добри резултати в това отношение. Те са с 24% по малък риск от деменция.

Участниците в изследването, чието тегло е под нормата, са с 39% по-висок риск от развитие на това заболяване.

Резултатите са наистина изненадващи, но не трябва да се възприемат като извинение за напълняване, заявява д-р Науаб Куизибаш – един от авторите на изследването.

„Проучването отваря нови хоризонти в търсенето на фактори, които могат да предпазят хората от болестта на Алцхаймер“, допълва специалистът.

Преди три години по-голямо изследване, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация, установи, че хората с наднормено тегло са склонни да живеят по-дълго от тези, които са с нормални килограми.

В изследването специалистите анализирали 100 проучвания, в които участвали общо три милиона души. Учените открили, че наднорменото тегло (с ИТМ между 25 и 29) намалява риска от преждевременна смърт с 6%.

Оказва се, че хората, които са с наднормено тегло, но са с ИТМ между 30 и 34,5, не са по-застрашени от ранна смърт. Според учените затлъстяването намалява продължителността на живота, когато ИТМ е над 35 – тогава рискът от преждевременна смърт е с 29% по-висок, отколкото при хората с нормално тегло.

„Затлъстяването увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет от тип 2. Но се оказва, че когато се разболеем, малкото излишни килограми имат защитен ефект върху тялото“, казва проф. Дейвид Хаслам – автор на мащабното изследване.

Според д-р Малкълм Кендрик – личен лекар, има ползи от наднорменото тегло.

Специалистът смята, че теглото, което сега се смята за здравословно, е изчислено грешно.

„Щеше да има повече логика, ако здравословното тегло е това, което в момента наричаме наднормено“, обяснява д-р Кендрик.

Така милиони хора по света няма да бъдат принуждавани да отслабват, когато нямат реална нужда от това и когато може да се окаже вредно за здравето им.

Тези „парадоксални“ резултати предполагат, че ИТМ е твърде суров. Този индекс може да класифицира погрешно здрави и мускулести атлети и спортисти, като ги сложи в графата „с наднормено тегло“ или „затлъстяване“.

Слабите хора, които влизат в категорията „нормално тегло“, пък може да се смятат за здрави погрешно. Те може да са складирали подкожни мазнини или мастни натрупвания около органите – това са предпоставки за развитие на сърдечни заболявания, диабет и рак, пише още „Дейли мейл“.

Това означава, че не е добра идея да даваме съвети на хората да отслабват, съдейки единствено по Индекса на телесна маса.

„Никога не бих го направил. Трябва да знам подробности за начина им на живот – хранене, упражнения, кръвно налягане, нивата на глюкоза в кръвта и т.н.“, обяснява проф. Хаслам.

Все още е само предположение, че по-пълните хора са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер, но доказателства сочат, че повечето мазнини помагат за по-бързо възстановяване, когато се разболеем.