Големите блокове, при които има множество входове, да могат да се обновяват на части, а не като цели сгради. Това е една от промените, които се готвят в националната програма за саниране.

Предложението е на Националното сдружение на общините, а от Министерството на регионалното развитие са склонни да го приемат. Не можем да си позволим санирането да е през вход, но е възможно да се прави на отделни секции от сградите, които са с по десет входа например, а след това да бъдат санирани и останалите, заяви наскоро министър Лиляна Павлова.

Проблемът възниквал при създаването на сдружение на собствениците в блокове с много секции и с 200 до 700 апартамента. Например в блок с 8 входа и 4 секции собствениците от две са съгласни да учредят сдружение и да кандидатстват за безплатно саниране. От другите две обаче има несъгласни и така проектът се спира.

“Трябва да видим какво пречи на програмата, а не да искаме на всяка цена целият блок да се обнови. В големите градове има сгради, които са като малки населени места по брой на жилища, освен това секциите са разделени от фуги и е

възможно да
бъдат санирани
самостоятелно”„


твърди Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините.

Такова предложение до Министерството на регионалното развитие са направили и от столичната община, съобщи Влади Калинов, който е ръководител на групата, която оценява документите на сдруженията на собствениците. Когато хората от несъгласните входове видят, че съседните секции са обновени, това може да ги накара и те да го поискат, казва той.

Калинов твърди, че в София по-лесно се сдружават хората от високите блокове, въпреки многото жилища, защото се познавали, докато при сградите с много секции това ставало трудно.

Другото предложение за промяна в програмата е блок да се санира, дори да не са съгласни 100% от собствениците.

Не е редно процесът за цели сгради да се стопира при 98% съгласие на собствениците само защото обитателите на 1-2 апартамента не искали, казва министър Павлова.

Тя уточни, че със сдружението на общините се анализират тези случаи и до края на април ще предложи на Министерския съвет промяна.

Друго предложение на сдружението на общините е да се позволи сгради с 35 апартамента да могат да кандидатстват в програмата. В момента се изисква жилищата са да най-малко 36.

До този момент
общият брой на
регистрираните
сдружения
е над 1600


В Българската банка за развитие имало подадени над 600 заявления за финансиране, а сключените договори са над 370.

Най-много са сдруженията в Благоевград - 166. По този показател градът изпреварва София, където има 141. Пак в Благоевград има 87 договора между общината и сдруженията на собствениците, в София са 13. Според Влади Калинов в София много хора не вярвали в програмата и спъвали възможността за безплатното обновяване на сградите.

Третият град в класацията е Хасково - там сдруженията са 136, а сключените договори с общината - 51. (Как се сдружават в градовете - виж таблицата.)

Държавата поема
всички разходи


по програмата за саниране, от собствениците няма да се изисква никакво плащане. Предвидени са конструктивно и енергийно обследване на блока и издаване на технически паспорт. От 2017 г. ще започнем да искаме технически паспорти на сградите и мерките, които са записани в тях, да започват да се изпълняват, казва Калинов.

Включено е конструктивно обновяване на сградата, където се окаже, че има дефекти по връзките на панелите. Програмата предвижда изолиране и ремонт на покривите, както и на подпокривните стени.

Ще се изолира цялата сграда отвън. Ако са санирани отделни апартаменти, изолацията им няма да се премахва, а ще се допълни, ако е тънка. Няма да се премахва остъкляването на балконите, там където е старо, ще се подменя.

Ако блокът реши,
инсталацията за
парно може да
се направи от
вертикална
хоризонтална


и да се монтират топломери за всеки апартамент. Така ще се елиминират възможностите да се краде от съседите, тъй като топлинната енергия ще се мери при влизането в жилището, а няма да се разпределя с уреди. Възможно е подмяна в общите части и на елинсталацията. Ако е предписано при енергийното обследване, може да се поставят слънчеви панели.

До  700 000 лв. за сграда и 65 дни за ремонт

Благоевград е първенец в страната по най-много регистрирани сдружения на собственици. Над 70% от панелните жилища в града искат да бъдат обновени.

Общината обяви и първите обществени поръчки за технически паспорти и енергийно обследване на сградите. До края на април ще бъдат обявени и строителните фирми, които печелят обществените поръчки за саниране.

Стойността за блок се очаква да е 500 000 до 700 000 лв. Срокът, който общината дава за изпълнение, е 65 дни.

Едно от големите притеснения за собствениците бе, че след саниране на апартаментите им данъчната оценка ще скочи, а оттам и дължимият данък сгради. “Направихме изчисления и се установи, че за жилище с около 70 кв. м данъкът за година ще е с 1,60 лв. по-голям”, твърди кметът Камбитов.

136 са регистрираните сдружения в област Хасково. До момента са подписани 17 договора с 20 сдружения. До лятото първите жилищни сгради може да бъдат започнати. Неоткриваемите собственици са най-големият проблем. Най-често ставало дума за живеещи от дълги години в чужбина. В блок в най-големия квартал на Хасково - “Орфей” например собственик продал апартамента си на пловдивска фирма. При справката се оказало, че дружеството е фалирало. Въпреки усилията домоуправителният съвет не може да намери легитимно лице, което да подпише съгласието.

Над 50 са сдруженията в Пловдив. Единадесет от тях отговарят на всички условия и първите оферти за дейностите се отварят на 20 април, заяви зам.-кметът Димитър Кацарски.

Голям интерес към програмата за енергийна ефективност има в район “Тракия”, където са създадени 10 сдружения. Според кмета на района Костадин Димитров най-трудно е да се получи 100-процентовото съгласие на живеещите в блока.

В Бургас хората най-много питат какво ще се случи с остъклените тераси, ще се налага ли доплащане и има ли риск за промяна на собствеността.

По последни данни 40 блока в Бургас вече са подписали договори с общината, а други над 50 са подали заявления. Активност проявяват и Айтос и Средец.