Хилари Клинтън, която снощи се включи в надпреварата за президентската номинация на американските демократи, е потеглила на първата си предизборна проява в щата Айова, която ще се състои във вторник.

За целта тя използва микробус със странното име Скуби. Превозното средство е кръстено на популярния анимационен герой кучето Скуби Ду. Изборът на име не е случаен, защото возилото наподобявало на микробус, появил се в анимационното сериалче за Скуби Ду.

Сътрудници на Клинтън разказват, че когато тя и споделила идеята си, че иска да пътува с микробус, те първоначално не й повярвали. Това си беше изцяло нейна идея и тя е истински въодушевена, казва сътрудничката на Клинтън - Хюма Абедин. По пътя за Айова микробусът на Клинтън спрял на бензиностанция в щата Пенсилвания и там бившата първа дама разговарял с американско семейство. Мога да кажа, че тя доста изненада хората, които също бяха спрели да заредят с бензин, разказва сътрудничката на Клинтън. Помощници на Клинтън казват, че тя не шофира микробуса, а само пътува в него. Возилото е управлявано от служители на Сикрет Сървис.

Хилари Клинтън обяви във видео, публикувано на сайта hillaryclinton.com в неделя, кандидатурата си за президентската номинация на Демократическата партия на САЩ. Това е вторият й опит да стане първата жена начело на Съединените щати.

"Аз се кандидатирам за президент", заяви Хилари Клинтън, бивша първа дама, сенатор и държавен секретар на страната си, с което се потвърди многомесечните очаквания. Сега тя е на 67 години и засега е единственият официален кандидат за предварителните избори при демократите и води, според проучванията, в партията си.

Предварителната надпревара в партията започва в началото на 2016 г. от щатите Айова и Ню Хемпшир. Президентските избори в САЩ са същата година през ноември.

Хилари Клинтън ще стане "отличен президент", заяви по-рано американският държавен глава Барак Обама. "Мисля, че тя би била отличен президент", каза той. "Тя беше много силен кандидат през 2008 г. Тя беше великолепен привърженик по време на основната част от изборите. Хилари Клинтън беше прекрасен държавен секретар. И тя е мой приятел", добави Обама.

Клинтън е първият кандидат на демократите за Белия дом. По-рано своите претенции за най-високия пост обявиха републиканците Тед Круз и Рон Пол. За да се изправят срещу Хилъри Клинтън, още много републиканци ще се борят за номинация. Такъв е Марко Рубио.

Най-доброто предложение на републиканците обаче изглежда Джеб Буш - друг наследник на американска политическа династия. Бившият губернатор на Флорида малко преди Хилари Клинтън да обяви, че тръгва в надпреварата за Белия дом, публикува в Туитър видео, в което обеща предложения "в следващите седмици и месеци". "Ние трябва да направим по-добра външна политика от тази на Обама и Клинтън, която отслаби отношенията с нашите съюзници и окуражи нашите врагове," каза 62-годишният Джеб Буш. Неговият брат вече бе президент. Баща му – също. Те са Джордж Буш – младши и старши.