Докато едни партии се разделят, а някои кланове си подхвърлят флашки и „патрашки“, ние сме заедно, обединяваме усилията си и така оправдаваме очакванията на хората в цялата страна, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в началото на срещата със симпатизанти на новата политическа формация в Русе.
В събота по обед на една маса в Русе седнаха седесари, земеделци, костовисти, хора на Касим Дал и Меглена Кунева. След поредица от срещи в Североизточна България реформаторите вече са убедени, че усилията им ще имат успех.
Оказа се, че идеята „Реформаторски блок“ съвсем не е присърце само на хората от „жълтите павета“, а на всички, за които е крайно време да се направи промяна в съдебната система, администрацията и методите, с които държавата се намесва в бизнеса и живота на гражданите си, допълни Радан Кънев.
Ясно е, че с това правителство промяна е невъзможна, затова искаме оставка сега и веднага, за да може да се спазят условията по конституция и през май да се проведат избори както за европарламент, така и за Народно събрание, каза Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“. Той представи и шестте стъпки за излизане от кризата, от които оставката е само първата. Програмата на новото правителство с кратък мандат трябва да ограничи и дори да изкорени възможностите за злоупотреба с власт в най-болезнените сфери - МВР, правосъдие, натиск върху медиите, обществени поръчки и гъвкава администрация. Никой не би инвестирал в престъпна среда, в държава без правила и рекетираща бюрокрация, единни са реформаторите.
В самия Реформаторски блок предстои да се създаде Изпълнителен съвет, организационно звено и медийно звено, които ще работят активно за изборите през май. Единна листа за Европарламента вероятно ще има още в първата половина на февруари, но все още е рано да се говори за личности и съотношения на партии. Целта обаче е ясна - поне четири места в Брюксел да са на Реформаторския блок, подчерта Зеленогорски.
Реформаторският блок не е нито за съвместни действия, нито за различни действия с ГЕРБ, а за яснота по основните ценности в страната, коментира зам.-председателят на ДСБ д-р Петър Москов отношението на реформаторите към партията на Бойко Борисов.