Четирима активисти на групировката Ислямска държава са засечени сред големите групи нелегални имигранти в опит да прекосят Дунав мост. 
Те са били част от многобройните тумби, заловени през последните седмици. Дали са единствените, свързани с терористичната групировка, не е ясно. Не се знае и колко нейни симпатизанти са опитали да прекосят нелегално Дунав мост и са получили условни присъди от Русенския районен съд, нито колко са успели да реализират намеренията си и да отпрашат за чужбина.
Впечатление в последно време правят завишените цени на „каналджийските услуги“. Последните засечени 41 бежанци в понеделник срещу вторник в 4 часа през нощта споделили, че са платили около 11 000-12 000 евро за екскурзията си до Западна Европа. Твърди се, че намеренията на ислямската групировка са нейни сподвижници да бъдат пратени в големи градове в чужбина, където да се установят и да обособят свои центрове. А целта им е една - бъдещи терористични актове.
Често големите групи бежанци чакат отпътуването си за западните страни в Южна България. Говори се, че в София и други градове вече има обособени къщи на по няколко етажа, в които нелегалните имигранти биват настанявани. 
С тези разкрития се потвърждава противоречивостта около проблема с бежанците. Част от тях реално са изстрадали хора, които бягат от войната и искат мирен живот в нормално общество. Има и твърдения, че Сирия и Афганистан напускат представители на най-ниската прослойка от обществото. Особено трудно понякога е да се засече истинската самоличност на част от нелегално преминаващите границата. В повечето случаи те нямат лични документи, а за удостоверяване на факта кои са или представят преснимани паспорти, или институциите изпращат ксерокопия на документите им. Все обстоятелства, които будят съмнения и вероятност за покриване на цялата истината.
Такъв бе и случаят вчера, когато съдът остави за постоянно в ареста 41 нелегални имигранти, които нямат документи за самоличност. Част от задържаните ще чакат присъди в арестите в Разград и Силистра, тъй като в Русе килиите са пълни. Задържани за постоянно са и двамата турски шофьори, които се смята, че са част от каналджийската схема. Мерките за неотклонение могат да се обжалват.