Димо Кирилов Падалски е роден на 9 януари. Има висше образование по география, а втората му специалност е руски език, която завършил в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересите му са политика, спорт, история и география.
Падалски е известен като най-успешния участник в телевизионното предаване "Минута е много". "България Днес" разговаря с него за тв играта, мнението му за родната образователна система и страстта му към географията.


- Г-н Падалски, хората ви помнят с участията ви в предаването "Минута е много". Мислите ли, че беше справедливо да го свалят от ефир?
- И досега ме питат защо беше свалено предаването, което имаше сравнително висока гледаемост, а и нямаше конкуренти в този жанр. Но аз нямам отговор.

- Как се става 17-кратен победител в "Минута е много"?
- Трудно се става 17-кратен победител и два пъти трикратен. С много четене, като особено труден беше периодът, когато се отговаряше от двете области на противниците с "да" и "не"...

- Кои интересни случки от участията си още помните?
- Има много интересни моменти. Един път завършваме с мой конкурент с равен брой точки и стигаме до дузпи - допълнителен въпрос от зрител. Пада ми се: Коя е тази напитка, за чиято полезност или вреда се спори от векове, но е била забранена от Корана? Отначало помислих, че е кафе, но като чух забранена от Корана, казах виното. Не, кафето е, отсичат. Казвам им за турско и арабско кафе чули ли сте? Занесох им книга от френски изследовател, който пише защо кафето и цигарите не са били забранени от Корана - защото не са били познати. Оказа се, че през XVII-XVIII век имало султани фундаменталисти, които забранили кафето, но не ми признаха отговора въпреки книгата...
Втория път пак се стигна до дузпи. Въпросът беше: Коя е фактическата грешка в понятието дузпа? Мислих, мислих и казах няма такава. Според зрителя, изпратил въпроса, грешката е, че дузпа означава 12 стъпки в превод, а е 11-метров наказателен удар. Казах им, че това не е грешка, а съответствие, равенство - 12 стъпки по 0,91 м е равно на 11 метра. 1 ярд = 0,91 м и им казах, че ако ме бяха питали какво значи дузпа, веднага щях да им кажа. Не ми признаха обяснението...

- Наскоро претърпяхте пътен инцидент. Как се чувствате?
- Възстановявам се. Но бедата никога не идва сама - освен счупването и операцията, при която ми бяха сложени две титанови пластини, които не се махат, 7-8 дни поддържах температура. От няколко дни ми се подуват и изтръпват пръстите, стъпалата и глезените на краката. Отокът спадна. Искам да благодаря на колегите, учениците и приятелите, които ме подкрепиха в този тежък момент.

- С какво се занимавате в момента?
- Тъй като съм ограничен в движенията си заради последиците от инцидента - чета вестници, сайтове, гледам телевизия, слушам радио и общувам с приятели във Фейсбук.

- Чувствате ли се успял човек?
- Да, спокойно мога да кажа, че съм успял човек с това, че съм учител в едно от най-добрите училища у нас - Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" (НПМГ). Бил съм учител на много ученици, които са показали по различен начин своята благодарност. Винаги ми е приятно да установя, че съм популярна личност, като ме поздравяват непознати хора по улицата.

- Чувате ли се с водещия Петър Вучков?
- Макар и рядко се виждам с Петър Вучков в квартала, където живея. Той ми зададе въпрос, а аз на него в предаването "120 минути" на Светослав Иванов по БТВ, където бях гост.

- С какво "Минута е много" успя толкова много години да се задържи на телевизионния екран?
- Предаването се задържа, защото беше от малкото некомерсиални в телевизиите, познавателно. Задържа се и заради много знаещите състезатели.

- Има ли нещо, което не знаете в географията?
- Сигурно има неща, които не знам в географията, но особено трудни са ми въпроси като колко души е населението на този или онзи град.

- Един вечен въпрос - много ли е една минута?
- Зависи за какво - да покажеш бърза реакция при отговор, да покажеш човещина, като помогнеш на свой приятел в нужда... Разбира се, че ако запазиш самообладание във важен момент, то ще стигне, а ако си кажеш "ами сега" и се паникьосаш, то няма да стигне.

- Имало ли е случаи, в които да гадаете в "Минута е много"?
- Макар че в предаването няма избираеми отговори, е имало и гадаене между два или повече отговора.

- Как започна вашата страст към географията?
- Моята географска страст започна от дете, когато сам научих столиците на държавите и търсенето на страните по картата.

- Какво ви е мнението за образователната система у нас? Какво смятате, че трябва да се промени?
- Не съм убеден, че готвените промени в закона за просветата ще доведат до подобрение, а напротив. Предвижда се задължителната подготовка по всички предмети - да завършиш в 10-и клас, а не 12-и, както е досега. С това ще бъдат съкратени много часове и учители по природните и социалните науки. А се отчита непрекъснато спадане на резултатите ни в международните изследвания по природни науки и математика. Трябва да се увеличат часовете с практическа насоченост и приложение на знанията, като това важи с особена сила за професионалното образование

- Виждате ли в децата интерес да учат, или по-скоро се вълнуват от компютърните игри?
- Има много деца с интерес, особено в НПМГ, където има различни профили - математика, информатика, физика, химия, биология и география. Разбира се, че има деца, които е много трудно да ги заинтригуваш с каквото и да е... Впечатленията ми са, че няма много фенове на компютърните игри.

- Обичате ли да пътувате и кои са ви любимите места в България и по света?
- Обичам да пътувам. Харесаха ми много Австрия, Германия, Тунис и Турция. Иска ми се много да посетя Австралия, Индия, Китай, Бразилия и Япония. А у нас - Рила, Родопите, Черноморието, Пловдив и Варна.

- Преди време "Комиците" бяха създали образ, който да се шегува с вас. Почувствахте ли се обиден?
- С удоволствие и искрен смях гледам, когато ме интерпретират мен или името ми в "Комиците" и "Шоуто на Слави", защото винаги са били изтъквани положителните ми качества - знанията. Даже повечето пъти съм споделял тези моменти във Фейсбук.

- Смятате ли, че българите масово са неграмотни и това помага на политиците по-лесно да управляват?
- Според данни от последното преброяване през 2011 г. неграмотните са 1,5% - според това какво са отговорили запитаните. Но според международното изследване PISA функционално неграмотни са 41% от населението на 16 и повече години. Това означава, че 41% от хората могат да четат и пишат, но не разбират текста, който четат и пишат!!! Особено ниска е икономическата и финансовата грамотност, а оттук населението ни лесно може да се манипулира.

- Какви са целите в живота ви оттук нататък?
- Целите ми са съвсем истински и осъществими - да работя както досега, всеотдайно и съвестно, за да ме запомнят като умен, знаещ и добър човек.

- Коя е последната книга, която прочетохте?
- Последната книга, която прочетох, е "Распутин - спомени на убиеца на Распутин княз Юсупов".