Цената на дизела се понижи на бензиностанциите в страната, като в някои от тях поевтиняването е с 5 стотинки за литър, показа проверка на ФОРУМНЮЗ. Така в момента дизелът се продава по 2,25-2,26 лв. за литър, като преди ден цената му беше 2,30 лв. за литър.

Новата по-ниска цена идва дни, след като трябваше да е готова проверката на Комисията за защита на конкуренцията на пазара на горива.

Вицепремирът Томислав Дончев обяви в парламента преди седмица, че е поискал ново становище от КЗК дали се спазват правилата на свободната конкуренция при образуване на цената на горивата на български пазар и разполага ли комисията с данни за нарушения при злоупотреби. Отговорът трябва да е при него до 31 март.

По данни на депутата Мартин Димитров цената на дизела без данъците, без акциз и без ДДС в България за последния месец е третата или четвъртата най-висока в целия Европейски съюз.
По думите му по-скъп дизел се продава само в Дания, Гърция и Малта.

В страни като Австрия и Белгия цената на дизела без данъци е между 30-33 стотинки за литър по-малко, отколкото в България. Освен това цената у нас без данъци е между 12 и 20 стотинки по-висока от средното ниво за целия ЕС, обяви още депутатът.

Според него това показва, че има нещо гнило на пазара на горива.

Междувременно от началото на седмицата Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна проверки за качеството на горивото и точността на измервателните уреди на бензиностанциите. Причина за проверките са зачестилите сигнали от недоволни шофьори, че в горивото имало вода и утайки. В София само за ден инспекторите установиха 24 нарушения в 9 бензиностанции и съставиха глоби за 34 000 лева.