1200 квадратни километра площ. Над 18 милиона души население заедно с предградията. Един от най-известните градове в света. Това е днешният ни рожденик - бляскавият Лос Анжелис, узаконен като град в най-богатия американски щат - Калифорния - на 4 април 1850 година.
Всъщност всичко започва много по-рано.
На 4 септември 1781 година 44 испански заселници, ескортирани от няколко войници и насочвани от двама францискански монаси от мисията „Сан Габриел“, основават на брега на Тихия океан поселение, което днес е познато в цял свят просто с инициалите Ел Ей. Испанците му дават дългото и непроизносимо в нормален разговор име 
Ел пуебло де нуестра сеньор рейна де лос анхелес собре ел рио порчункула
След като са обитавани в продължение на хиляди години от индианските племена тонгва и чумаши, земите на днешен Лос Анджелис са завладени през 1542 година от португалеца на испанска служба Жоао Кабрильо, по-известен с името Хуан Кабрийо. Той обаче само преминава, без да създаде селище. 227 години по-късно в района пристига францисканският мисионер Хуан Креспи, който препоръчва на испанските власти да заселят територията. През 1771 година е създадена мисия, а през 1777 година губернаторът на Калифорния Фелипе де Неве иска разрешението на вицекраля на Нова Испания да засели земите.
Лос Анджелис е основан през 1781 г. като село
по-точно пуебло, което се състои от четиридесет души (единадесет семейства). Изпратените през 1781 година заселници са с разнообразен произход, сред тях има мулати и метиси, индианци, африканци и чисти испанци. Селото расте бавно и през 1820 година има едва 650 жители, но въпреки това е най-голямото в испанска Калифорния. През 1848 г. районът попада под контрола на Съединените щати след победата над Мексико в мексиканско-американската война, завършила с два мирни договора от 1847 и 1848 година. През 1850 г. Лос Анжелис става столица на окръг със същото име. По това време малкото градче на американския Запад е типично за района - със салони, игрални зали и прашни, неасфалтирани пътища.
Железопътната линия е изградена през 1876 г. и осигурява пряка връзка с източното крайбрежие през 1885 г. След това от 2300 жители през 1860 г. градът нараства до над 50 000 през 1890 г. и достига 100 000 през 1900 г. Откриването на петрол в края на 19 и началото на 20 век предизвика нов приток на населението. Градът бързо се разраства чрез присъединяване на съседни общини.
Авиационната индустрия набира сила, докато
киното се превръща в истинска печеливша индустрия, като негов център става Холивуд
След Втората световна война, разрастването на града прибавя долината Сан Фернандо.
Лос Анджелис е дом на хора от над 140 държави, говорещи над 224 различни езика. Етническите обособени части като Чайнатаун, Исторически Филипинотаун, Кореатаун, Малката Армения, Малката Етиопия, Техеранджелис, Малкото Токио и Тайтаун показват примери за многоезичния характер на града.
Според преброяването от 2010 г. населението е съставено от 1 888 158 бели (49.8%), 365 118 афроамериканци (9.6%), 28 215 индианци (0.7%), 426 959 азиатци (11.3%), 5577 души от тихоокеанските острови (0.1%), 902 959 души от друга раса (23.8%) и 175 635 (4.6%) от две или повече раси.
Лос Анджелис е най-големият промишлен и икономически център на западната страна на Съединените американски щати.
Градът често е наричан Столица на развлеченията
заради десетките си хиляди места за забавление, ресторанти, кафенета, барове и т.н. Основните центрове на нощния живот и удоволствията са съсредоточени в центъра на града, в района на Силвър Лейк, Холивуд, Западен Холивуд (прочутата улица на клубове и барове „Сънсет Стрип“).
В близост се намират световноизвестният увеселителен парк „Дисниленд“, „Юнивърсъл“, както и известните океански плажове в Санта Моника и Малибу.
Сред най-оживените търговски улици са прочутите в цял свят „Родео Драйв“ в Бевърли Хилс, „Фърд Стрийт Променейд“ и „Монтана авеню“ в Санта Моника, „Олд Таун“ в Пасадена, Холивуд и др.
Лос Анджелис е и една от световните столици на модния бизнес, блясък и лукс, което намира отзвук в множество филми и други художествени произведения.
Градът на ангелите почти няма исторически център - състои се от отделни области със собствената си история и забележителности. И не прилича по нищо на един обикновен град. Той е по-скоро легенда и магнит за творците и хората с търсещ дух.
Ако някоя метрополия заслужава името „град на света“, това със сигурност е Лос Анджелис - вторият по население град в САЩ след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света. 
Всичко това превръща някогашното село в най-най-най-необикновения град в света.