Ситуации от обърканото и оплетено в условности румънско ежедневие, които напомнят съвременното битие българско, съставляват мрачния чар на новата театрална премиера. Заглавието е „Имате ли мъртвец за продан“, авторът е Мирча М.Йонеску и се поставя за първи път в България. Премиерата на постановката на румънския режисьор Кристиан Йоан, който е много впечатлен от русенската театрална трупа, е на 7 април от 19 ч в камерна зала „Слави Шкаров“. 
Същия ден, но от 17 ч и в малката камерна зала „Константин Димчев“ ще се състои българската премиера на спектакъла „Четиридесет и шест крачки“ на Орлин Дяков, която е поставена в гюргевския театър „Тудор Виану“ през януари. 
Реализацията на тези два спектакъла е по съвместния българо-румънски проект между театрите в Русе и Гюргево, припомни директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. Той посочи, че две трети от работата по двете представления е подкрепена финансово по проект, спечелен пред общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Дяков предложи следващият съвместен проект да бъде върху текстове на български и румънски класици, които са писали за България и за Румъния. 
Мирча М.Йонеску, който е директор на театър „Тудор Виану“ пък съобщи, че румънският министър на културата Йоан Вулпеску му се обадил преди дни, тъй като научил за Дунавския театрален фестивал през октомври и помолил да получи покана. Аз му казах, че първо ще го поканя на 7 май в Гюргево, където ще бъде румънската премиера на „Имате ли мъртвец за продан“ с прекрасните актьори от русенския театър, каза Йонеску. На въпроса на министър Вулпеску кой финансира подобни партньорски спектакли, отговорих: „Бедността и приятелството!“, каза румънският театрален директор. 
В спектакъла участват Ралица Константинова, Любомир Кънев, Иван Самоковлиев, Косьо Станев, Мариана Крумова, Александър Узунов, Яна Стефанова-Хернани и Мартин Пенчев.