В началото на юли се очаква официалното откриване на завършения вече на 100% проект за обновяване на ул. „Александровска“, площадите „Хан Кубрат“, „Елиас Канети“ и „Батенберг“. Това каза главният архитект и ръководител на проекта арх. Живка Бучуковска на пресконференция вчера. Строителните дейности са приключени, очаква се становище от Министерството на културата. След това обектът ще бъде официално открит, обясни Бучуковска и допълни, че се очаква това да се случи в началото на юли. 
Постепенно центърът на Русе се променя и става все по-привлекателен, като отзивите на гражданите и всички туристи, които посещават града, са положителни. Това, което се прави, е добро, възприема се положително и трябва да вървим напред, коментира зам.-кметът Димитър Наков. 
Общата стойност на проекта е 5 408 000 лева, а изпълнител на строително-монтажните дейности е великотърновското ДЗЗД „Русе 2013“, в което участват „ВТ Инженеринг“ с 55%, „Интис“ ООД с 25% и „Пътинженеринг“ ООД и „Аква Пуулс“ ООД с по 10%. 
По проекта са оформени пешеходните зони с настилки от вибробетонови плочи в различни цветови нюанси, а улиците за автомобилно движение са реконструирани. Градинката и фонтанът на площад „Батенберг“ са ремонтирани, а на площад „Хан Кубрат“ и „Елиас Канети“ са изградени два нови сухи фонтана. Стълбовете за улично осветление са подменени с нови лети чугунени стълбове и с осветителни тела тип „фенери“. Изградено е ново ефектно осветление на паметника на „Батенберг“, пред сградата на ДСК и Историческия музей. От три месеца работи и ново видеонаблюдение, като общо 25 камери следят за нарушители. Стойността на строителните дейности е 4 951 283 лева. 
През юни предстои да бъде монтиран бронзов бюст на Елиас Канети на площад „Елиас Канети“, каза Бучуковска и допълни, че поставането му не е в обхвата на проекта.