Патриархът е избран с пари. Митрополит Николай е давал пари на определени митрополити. Аз още утре ще поискам оставката на патриарха, защото е избран нечестно. Това заяви пред bTV епископ Игнатий.

Досега не е избран митрополит в Русе, откъдето е патриархът, защото се планираше тази есен да се направи църковен събор, където да се вземе решение да падне възрастовата граница за патриарх, да се оттегли Неофит по здравословни причини и да се върне като русенски митрополит. А Николай да стане патриарх, разкри Божият човек.

Този път големите играчи постъпиха доста по-хитро и всичко остана в много по-голяма мъгла. Беше много подмолно всичко, което се разигра буквално в последните часове. Светият синод в по-голямата си част реши да подмени вота и днес ще спечели епископ Григорий, което ще е прецедент в църквата, защото той бе класиран втори. Хората и Бог избраха Серафим. Главно действащо лице отново бе митрополит Николай, за да има власт над всичко, разказа епископът.

Трябва да се определи фирма, която да управлява църковните имоти. Имотите на цялата църква се оценяват между 4 и 6 милиарда, което означава, че може да кандидатства за голям кредит и да развиете бизнес. Тази фирма е на митрополит Николай. Зад него стоят големи олигарси - братя Диневи, Гергов и др., разкри Игнатий.

Тази постъпка, която те направиха последните дни и особено снощи показва тяхното лицемерие. Патриархът с месеци лобираше за митрополит Йоан за Варненската митрополия и когато не беше избран техният човек, патриархът с цялата си наглост излезе и каза: „Аз съм доволен", каза още епископ Игнатий.