София е най-добрият град за живеене в България за 2014 година, предаде БГНЕС.

Досега наградата за най-добър град два пъти е отивала във Варна, два пъти в София, три пъти в Бургас и един път във Велико Търново.

София получава за трети път наградата, връчвана от вестник "24 часа" и Дарик радио. На награждаването в НДК днес присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министри, кметове и др.

Столицата е отличена за трети път с тази награда. Кметът на София Йорданка Фандъкова я получи от президента Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че това е благородно състезание в интерес на милиони българи. Той изрази думи на благодарност към кметовете и посочи, че те изпълняват по достоен начин хиляди проекти, назначили са млади компетентни хора в администрацията и показали, че европейската регионална политика се случва. Президентът каза,че имаме поводи за самочувствие, но най – важна за кметовете ще бъде обективната оценка на гражданите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че това е награда за София, за софиянци, награда за хората, които живеят и работят в нашия град. "София привлича с добро образование, с добро здравеопазване, с възможности за кариерно развитие. Тя не е град, в който хората просто и идват на почивка, те идват тук да учат и да работят, и затова това е награда за отговорния бизнес, който работи на територията на нашата община. Който създава добавена стойност, който поддържа работни места, който създава условия за кариерно развитие", каза Фандъкова.

София получи и награда в категорията за хай-тек град и приза за култура. Като парти-град бе отличен Приморско. Приза за перспективен град получи Стара Загора, за най-зелен град – Хисаря, а най – красив град за 2014 стана Асеновград. Призът за "Град – герой" за бежанската вълна отиде в Харманли. Като най – добър град за живот на младите бе отличен Варна, Исторически град – Велико Търново, спортен град – Бургас, бизнес-град – Пловдив. Пловдив бе отличен като най-добър град за живеене от читателите на 24 часа, а читателите на Дарик отличиха като такъв Русе. Инициативата на "24 часа" и Дарик радио се провежда за осма поредна година и оценява качеството на живот в българските градове.

Йорданка Фандъкова каза след церемонията, че пускат метрото до летището на 2 април. И по традиция на 2 април в новите участъци хората ще могат да използват метрото безплатно, за да могат да видят това удобство.