Хищническо ограбване на музейната сбирка в Бяла разследва Окръжна прокуратура. От фондовете са изнесени и са потънали в каналите за трафик на културно-историческо наследство над 1500 експоната, като кражбите са продължавали с години, съобщи програма „Хоризонт“ на БНР.
Стройната система за обезкървяването на музея била засечена през 2013 година на аукцион в Москва, където била предложена пушка „Баранов“ с начална цена 40 000 долара.                                    
Проверката на серийния номер на оръжието показала, че то принадлежи на музея в Бяла и е личен подарък от Царя Освободител - руския император Александър Трети, който дарява всички музейни сбирки, посветени на Руско-турската война в новоосвободената ни държава. Информацията за находката постъпва в ДАНС, където веднага започва разследване.
През октомври в музейната сбирка в Бяла влизат историци и музейни специалисти, които установяват липсата на повече от 1500 експоната, оценени на огромна сума, която е влязла в сметките на трафикантите на културни ценности.
Разкритията водят до две специализирани операции през лятото на 2014 година в няколко провинциални музея, след които са повдигнати обвинения на петима души. Сред тях има изпълнители на ниско ниво, включително и музейни работници, но и големи играчи в международния трафик на ценности с изключително големи финансови възможности.
След установяване не нерадостната картина докторът по археология Володя Попов е назначен за директор на музейната сбирка в Бяла, за да внесе ред сред наличните експонати и да подготви превръщането на сбирката в музея.
Това, което аз съм намерил, което съм запечатал и в момента го обработват, това са фактически нещата след ревизията, които са оцелели в този период на 5-6 години на вандалщина, пълно разграбване. Тези кражби не са случайни. Определени хора са усетили, че там има безстопанственост и са влезли вътре като слон в стъкларски магазин и после са си обрали крушите и ги няма там. Така че пораженията са сериозни, няма спор. Ние можем да кажем, че има безстопанственост. Това го казваме, защото аз гледам анализа. Но не мога да кажа кой е виновен за това каза пред БНР д-р Володя Попов.
Пълното разграбване включва подмяна на оригиналните  униформи на офицери и войници от руско-турската война, казашки и моряшки униформи. Изчезнала е част от картечница „Гатлинг“ - особено ценна заради надписа на кирилица и участието й в реални бойни действия. Тя е произведена в САЩ по поръчка на Русия и е сред няколкото запазени екземпляра в света.
Липсват десетки оригинални пушки, войнишки атрибути, символи и оръжия. Така във витрините на музейната сбирка сега манекените са облечени в чисто нови униформи, а оригиналите са изнесени и продадени на колекционери. Цената на само една такава униформа на черния пазар достига няколко хиляди лева. 
Отделно съхраняваните там ценни римски монети са подменени с български стотинки и сръбски динари.
Всъщност на пръсти се броят запазените екземпляри. За сметка на това пък  печалбата на каналджиите е сериозна, заключава разследването на БНР. 
Случаят с музея в Бяла се разследва от Окръжна прокуратурата - Русе, откъдето обаче отказаха коментар, тъй като работата им продължава.