Трима подсъдими застават пред Русенския окръжен съд за кражба на над 1500 експоната от Музея на Освободителната война в Бяла, извършвана в продължение на години. 50-годишната Д.М., Т.Й. на 49 години и 61-годишният Т.С. са действали в екип, като от фондовете на музея е било изнесено културно-историческо наследство на обща стойност 467 334 лева.
Престъплението е извършено от началото на 2008 година до 3 октомври 2013-а. Двама от подсъдимите - Д.М. и Т.Й., са длъжностни лица, които са се възползвали от служебното си положение. На 11 август 2014 година в Ямбол у Т.С. е била открита част от сребърни и медни монети, които са културни ценности, всичко на стойност 429 лева.
Системата за трафика на ценности от музея била засечена през 2013 година на аукцион в Москва, където била предложена пушка „Баранов“ с начална цена 40 000 долара. Проверката на серийния номер на оръжието показала, че то принадлежи на музея в Бяла и е личен подарък от Царя Освободител - руския императоер Александър Трети, който дарява всички музейни сбирки, посветени на Руско-турската война. 
През октомври в музея в Бяла влизат историци и музейни специалисти, които установявят липсата на повече от 1500 експоната, оценени на близо 470 000 лева, които са влезли в сметките на трафикантите на културни ценности. Пълното разграбване включва подмяна на оригиналните униформи на офицери и войници от руско-турската война, казашки и моряшки униформи. Изчезнала е част от картечница „Татлинг“ - особено ценна заради надписа на кирилица и участието й в реални бойни действия. Оръжието е произведено в САЩ по поръчка на Русия и е сред няколкото запазени екземпляри в света. От музея липсват също десетки оригинални пушки, войнишки атрибути, символи и оръжия. Във витрините сега манекените са облечени в нови униформи, а оригиналите са изнесени и продадени на колекционери.