През юни започва ремонтът и укрепването на румънската част на Дунав мост, съобщи заместник-председателят на Окръжния съвет на Гюргево Думитру Гаврила. По думите му първо ще се работи по едното платно, а после по другото, така че трафикът по съоръжението няма да спира.
Подготвителни работи по ремонта на трасето, което е в много окаяно положение, ще бъдат предприети още след Великден. Още оттогава ще започнат големи задръствания по съоръжението, така че ние предприемаме мерки за пренасочване на автомобилния трафик през нашата територия по други пунктове, уточни вчера за „Утро“ директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ Димитър Чорбаджиев“. Всеки момент в Русе се очаква да пристигне официално уведомление от румънската страна, след което всички управители на чуждестранни фирми ще получат известия да пренасочат камионите и автобусите по Дунав мост 2 или по други гранични пунктове след Великден. По първоначални данни ремонтът трябва да приключи до края на тази година.
През 2011 година българската част от Дунав мост бе ремонтирана в рамките на два месеца. Работата бе оценена на 1,7 млн. лева. През 2013-а обаче в нашия участък зейна голяма дупка, като проблемът бе временно решен. В началото на тази година областният управител на Русе Стефко Бурджиев алармира на среща с русенските депутати, че съоръжението е в „крайна фаза на амортизация“ и има нужда от основен ремонт, какъвто именно планира румънската страна с отделени за целта 30 млн. евро. Той помоли депутатите да поискат чрез нашите министерства на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството да се проучи възможността и България да задели средства за това, но досега няма отговор.