КТБ е извън обхвата на Сметната палата. Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но частна банка няма как да провери. Това заяви новоизбраният председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Приоритет на институцията ще бъде проверката на това как различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си. „Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ“, допълни Цветков.

По думите му Сметната палата може да провери как публичната администрация влага парите си.
„При едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки. Това е една от задачите на Сметната палата – как се управляват публичните финанси, но това е поглед в бъдещето“, обясни шефът на палатата.

Той подкрепи идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество.

Цветков потвърди, че ще предложи на парламента да утвърди за негов заместник Горица Грънчарова. Името на другия заместник-председател ще бъде оповестено утре.