Най-много икономически престъпления в Добричко се извършват при сделки със зърно. Те обаче се доказват трудно заради електронния обмен на данъчна информация, каза добричкият окръжен прокурор Пламен Николов:

Напоследък се изхитриха и започнаха да си губят електронните подписи и се оказва, че с един електронен подпис подписвал друг и ние имаме големи затруднения да разберем и да докажем пред съда, кой е използвал този електронен подпис.

Най-трудни за прокуратурата са международните сделки със страни, извън от Европейския съюз.

Изключително трудно е да се докаже, какво е стигнало в компютъра на контрагента от другата държава, кой е получил този документ там, кой го е видял, кой го е обработил, кой го е представил на чуждите власти. Почти винаги е свързано с изпращане на молби за международна правна помощ и не всички държави-членки на Европейския съюз са достатъчно бързи в отговора. А с държавите, които не са членки на Европейския съюз, нещата са още по-зле, коментира Николов.

А по-малкото търговски дела, според прокурор Пламен Николов, са заради рязко намалелия брой на регистрираните в Търговския регистър фирми.