"Бях шокирана от това което видях". Това заяви германската евродепутатка от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента Биргит Зипел след визитите си в бежанските центрове в Елхово и Харманли вчера. "Ще бъде нечестно да се каже че съм доволна от това, което видях", каза и колежката и от Малта Марлене Мизи.

Дни преди започването на мащабна дискусия в Европейската комисия за бъдещите политики на съюза градът с най-големият център за търсещи убежище Харманли бе домакин да двудневна среща по проблемите на емиграцията.

В законодателния орган на стария контитент вероятно щела да се стигне до промяна на регламента "Дъблин 2" за бежанците. "Вяка страна членка трябва солидарно да приема и настанява търсещи убежище, а финансовите средства да се разпределят пропорционално на броя им", предлага Зипел. Ако не някоя от 28-те членки не желаела, тя трябвало да помага по друг начин.

"Хората по места поемат най-голямата тежест", уточни зам. шефката на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в ЕП Илияна Йотова. Тя също се се обяви за квотно разпределение и компенсиране на населените места с компактни маси чужденци.

"Стотици хиляди евро се вътрят в каналджийския биднес. Това е мафия и трябва да сме нащрек", обобщи представителят на Европол Алваро Гая.

"Държавната агенция по бежанците въвежда електронно чекиране в бежанските лагери. Обествената поръчка ще бъде на прогнозна стойност 250 000 лева", информира шефът на дирекция в ДАБ Даниел Инджиев. Това съществено щяло да подобри контрола на излизащи и влизащи, а при над 3-дневно отсъствие от местата за настаняване без уважителна причина Агенцията щяла да прекратява процедуритие по даване на статут. Освен това издръжката от 65 лева на месец щяла да отпадне, тъй като в лагерите вече хранели обитаващите ги.