БАН не може да си намери млади учени, които да искат да работят. Проблемът е твърде ниската заплата, която едва минава 400 лева. Това отчете председателят на академията академик Стефан Воденичаров в парламента.

По време на обсъждането на годишния доклад на БАН стана ясно, че доцентите там са 1054, следвани от главните асистенти – 1033. Професорите пък са 409, асистентите 385, а академиците са само шест.

С такива заплати БАН не е привлекателна, по мнението на академик Воденичаров. Твърде бавно се увеличавала бюджетната субсидия за академията.

Той очаква по-сериозен ангажимент от страна на законодателя към работата на академията. Основната част от финансите на академията идват от държавната субсидия, стана ясно от доклада на Стефан Воденичаров.

Разходите са в размер на 113 милиона лева, обясни той. Основната част са свързани с работните заплати, с дейностите на цялата академия, поясни председателят на БАН. Високото качество на изследванията без средства е трудно, призна Стефан Воденичаров.

Световно ниво все пак

Добри тенденции все пак не липсват. Нараснал е броят на хората, които следят трудовете на учените на БАН. Все повече се цитираните разработки на БАН, което показвало, че учените ни са на световно ниво.

Почти половината от тях – над 36% са по поръчка на търговските дружества. „Достигаме 34% успеваемост по проектите на ЕС“, каза академик Воденичаров и допълни, че БАН си сътрудничи с всички университети в страната.

Финансиране

През наблюдаваната 2013 г. Българската академия на науките е получила допълнително финансиране за научни проекти и научни разработки в размер на над 13 млн. лева.Най-много пари са дали министерствата и държавните ведомства – 51 на сто от цялата сума, следвано от търговските дружества, които са в размер на 44%.

Допълнително финансиране академията е получила и от университетите и съответно от фонд „Научни изследвания“. 12 млн. лева пък е дал през 2013-та година Европейският съюз на БАН отново за разработване на научни проекти, а над 2 млн. лева са получените средства от НАТО, ЮНЕСКО и други асоциации и академии.

От Патриотичния фронт изразиха позиция в рамките на дискусията по доклада на БАН, че никоя страна не е излязла от кризата без учените си. Тези хора са нашите съвременни герои, изтъкна патриотът Петър Петров.

НС е длъжник на българската наука, категоричен е той. Патриотът настоя държавата и законотворците да се вслушват повече в българските учени.

Депутатите прекъснаха обсъждането на годишния доклад на БАН заради напредване на пленарното време. Дискусиите бяха отложени за следващата седмица.