Двамата машинисти на товарния влак, който дерайлира късно вечерта между гарите Яна и Мусачево, са добре. Това каза Минчо Ламбрев, директор на НКЖИ.

Инцидентът е станал снощи около 22.47 часа. За щастие, няма пострадали при инцидента. От релсите са излезли локомотивът и седем вагона. Минчо Ламбрев обясни, че машинистите са се разминали само с уплаха. "Хората са усетили какво се случва, но не са могли да реагират по най-бързия начин. Задържали са влака, но той въпреки всичко е излязъл от релсите", допълни той.

Композицията от 18 вагона преди три дни е заминала за гара Кремиковци, където цистерните са били разтоварени от горивото. Вечерта между петък и събота, когато тя се е връщала обратно, се оказва, че масово около мястото, където стана инцидента, е откраднато скреплението, което държи релсите към траверсите. Те са дървени. Така са откраднати около 150-180 метра от двете страни на този участък.

При това положение се нарушава сигурността на железния път и релсите се избутват настрани, локомотивът пада и дерайлира заедно със седем вагона зад него. Ламбрев заяви, че ако цистерните били пълни, то не се знае какво е щяло да се случи. "Това за пореден път показва, че е крайно време тези актове, които нашите т.нар. "мургави братя", които не спират да ни крадат, да бъдат записани като терористични актове в НК", посочи директорът на НКЖИ и зададе риторичния въпрос какви последици щеше да има, ако беше пътнически влак. От НКЖИ ще възстановят движението до няколко дни.