Смятам, че е имало крупна финансова измама, организирана от Цветан Василев, в която са присвоявани пари на Корпоративна търговска банка, за да може Василев да придобива активи.

Така експертът по банково дело проф. Валери Димитров коментира в предаването на Нова ТВ „Здравей, България“ изненадващата поява на инвеститор, който да закупи част от активите на фирмите на Василев, за които обаче до скоро всички институции обясняваха, че не са негови. Сега всички рязко разбраха, че той притежава голяма част от българската икономика и я продава за 1 евро на хора, които никой не знае какви са и дали ще покрият дълговете тези фирми

„Аз бих поставил въпроса какъв е небанковият и банковият бизнес на Цветан Василев. Това, което става ясно, е, че няма ясна граница между тях. Поставя се въпросът

с чии пари е придобил дяловото участие във всички тези дружества.

Това от своя страна поражда въпроса не е ли с пари на вложителите в КТБ? Според мен става дума за една

крупна финансова измама, организирана от Василев, в която са присвоявани пари на банката, за да може той да придобива активи“, коментира проф. Димитров.

Въпросът е какви сделки са сключвани, каква е връзката между КТБ, кредитите, които тя е предоставяла, и какъв е небанковият бизнес на Цветан Василев. Отговорът на всички тези въпроси отговори дължат регулативните органи и органите за финансово разузнаване, допълни той.

„Хипотезата за сделки с подставени лица, които увреждат банката, не е разследвана от никого. Тя просто липсва“, каза още проф. Димитров.

„Не мога да кажа еднозначно има или няма сделка и кой кой е в тези сделки (...) Това, което е

по-страшното е, че държавата не знае какво се случва.

Почти година след случилото се в КТБ продължаваме да не знаем кой кой е в цялата схема и кое предприятие чие е, който стои зад тези сделки Нещо, което трябваше да бъде изяснено от ДАНС и БНБ и да бъде прозрачно ясно“, коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„Подобен тип сделки, поради редица европейски регулации, би трябвало предварително да бъдат разрешени. Има формални изисквания, които не съм наясно дали са спазени“, допълни той.