Държавата няма да даде нито стотинка за здравни осигуровки на около 500 хил. свои държавни служители. Това означава, че заради автоматичния им статут на здравно осигурени, те ще ползват от същия оскъден ресурс, който идва от вноските на самоосигуряващите се българи.

Малко над 975 млн. лв. са парите за осигуровки, които държавата ще преведе за 2015 г. към НЗОК за всички групи, които осигурява. За поредна година това е с между 500 и 700 млн. лв. по-малко от необходимата сума, коментираха пред ФОРУМНЮЗ от Надзорния съвет на касата.

Средствата се разпределят за пенсионери, деца и учащи, затворници и арестанти, безработни, социално слаби, ветерани и военни, служители на верозиповедания и родители на инвалиди.
За около половин милион чиновници обаче държавата отново няма да внесе осигуровки.

Гласуваха бюджет за 2015 г.

Бюджетът на НЗОК за следващата година беше приет на първо четене днес от парламента. В него са заложени 3 075 534 000 лв. за догодина или с 80 млн. по-малко от онова, което гласува надзорът на касата. В тази сума вместо 1,5 млрд. лв., колкото дължи държавата на НЗОК за всички групи, които осигурява, са заложени едва 975 млн. лв.

Спрямо 2014 г. е предвидено увеличение на средствата за здравноосигурителни плащания за първична и за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на пациенти с психиатрични и кожно-венерически заболявания) и увеличение на средствата за болнична медицинска помощ.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, е 10 на сто от приходите от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 301 898 000 лева.