Американската космическа агенция НАСА смята да осъществи през 2025 г. приземяване на американски астронавти на астероид, по-точно на част от астероид, която ще бъде привлечена в орбита около Луната.

Това съобщи на пресконференция помощник директорът на НАСА Робърт Лайтфул. Той отбеляза, че за тази мисия ще бъде използван новия пилотируем кораб "Орион", който миналата година успешно извърши своя първи изпитателен полет.

Лайтфул обясни, че НАСА се е спряла за тази мисия на сценарий, според който на окололунна орбита ще бъде доставена част от астероид. За целта през декември 2020 г. към избрания от експерти астероид ще бъде изпратен специален апарат. Той ще хване в специална примка отломък от небесното тяло и ще го достави към орбитата на естествения спътник на Земята.

Пет години по-късно към него ще полети "Орион" с екип астронавти на борда. Стойността на проекта се оценява на около 1.25 млрд. долара. НАСА се надява това да стане важен етап от подготовката на първото пътуване на човек до Марс, което ще се осъществи през 2030 г.