Заради ембаргото срещу Русия, спряло износа за страната на млечни продукти от целия ЕС, прясното мляко поевтинява драстично, а кравефермите са притиснати от ниските изкупни цени. Преди седмица млекомати в Русе свалиха цената за прясното мляко от 1,20 на 1 лев за литър. Фермери пък се оплакват, че вече не могат да продадат мляко първо качество по-скъпо от 55 ст./литър. Миналата година по това време цената е била около 0,80 лв./л. Поевтиняването естествено радва крайните потребители, но за производителите е много лоша новина.
Според официалната статистика цената на кравето мляко е спаднала на дребно с 14% за последната година. В същото време се отчита увеличен внос от Германия, Полша и други европейски държави, които също няма какво да правят суровината и я пращат в България. В резултат изкупните цени у нас се понижават, като в някои случаи стигат дори 40-45 ст./л, твърдят фермери. При това положение те трудно могат да отделят пари за храна за следващата зима. В същото време производните продукти като сирене и кашкавал не поевтиняват в същите пропорции и ако има понижение на цените в магазините, те не са повече от 5-6%.
Положението се усложнява още повече поради факта, че увеличеният заради руското ембарго внос съвпада с отпадането на млечните квоти от 1 април. Това ще позволи на големите в бранша да произвеждат количества без ограничения, а още по-същественото е, че падат и лимитите за вноса. През миналата година, при гласуване на ембаргото се очакваше, че то ще приключи бързо и двете събития няма да съвпаднат. Вече е ясно обаче, че съвсем скоро масираният внос на евтино мляко вместо да намалее ще се увеличи. През януари България и Румъния представиха общо искане за предприемане на допълнителни мерки за решаване на проблемите в млечния сектор като представиха данни за падащите цени, но Съветът по земеделие и рибарство отхвърли предложението.
158 са млечните ферми от първа категория в Русенско, които вече отговарят на всички стандарти, могат да разчитат на малко по-добри цени и на директно субсидиране. Над 400, които имат под 10 крави, ще трябва или да продадат всичките или да си оставят по някое животно, колкото да задоволяват собствените си нужди. И продажбата на живи животни в момента обаче е много сложна задача, тъй като кандидат-купувачи в такава трудна ситуация на практика няма.