Григор Димитров преодоля третия кръг на Аустралиън Оупън, записвайки успех над двуметровия канадец Милош Раонич с 6:3, 3:6, 6:4, 7:6 (10). Този успех на хасковлията е исторически за родния тенис, тъй като той стана първият българин, класирал се за 1/8-финал на турнир от Големия шлем. Следващият съперник на Гришо е испанецът Роберто Баутиста Агут, който отстрани 27-ия в схемата Беноа Пер след 6:2, 6:1, 6:4.

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна мача ударно с два аса и спечели подаването си на нула, но след това Раонич отговори също с гейм без да даде точка на българина. Гришо спечели по-трудно втория си сервис гейм, но отново реализира два аса. Канадецът обаче изравни резултата със сигурна игра. Димитров отново спечели подаването си и поведе с 3:2. Раонич отговори със силен сервис гейм, реализирайки два аса. Григор Димитров излезе напред в резултата, след като съперникът прати топката в мрежата. Григор направи пробив на нула в гейм, който започна със скандиране на името му от трибуните. След това Димитров лесно спечели подаването и поведе в мача с 1:0 сета.

ВТОРИ СЕТ
Раонич спечели подаването си и поведе във втората част. Димитров отговори бързо и изравни. Канадецът поведе след мощни сервиси и завърши своя сервис гейм с ас. Този път точността на сервиса и сигурността в отиграванията на Гришо липсваха и Милош Раонич направи пробив за 3:1. Канадецът затвърди пробива си и взе удобе аванс за спечелване на сета. Българският тенисист отговори подобаващо и завършвайки с ас спечели на нула подаването си. Раонич продължи към спечелване на сета, след като взе своя сервис гейм. Гришо започна с ас, а след това спечели и подаването си. Въпреки съпротивата на Димитров Раонич спечели своя сервис гейм и изравни резултата в мача. Това беше първият сет, който Григор загуби в Мелбърн през тази година.

ТРЕТИ СЕТ
Хасковлията започна мощно тази част и спечели подаването си на нула. Раонич изравни, взимайки своя сервис гейм. Григор продължи с добрата си игра и отново поведе в този сет. Канадецът отново изравни след силни начални удари. Размяната на спечелени подавания продължи и Димитров поведе с 3:2. Новата размяна на спечелени геймове при собствено подаване доведе до 4:4. Гришо спечели своя сервис гейм на нула и отново поведе в резултата. Димитров направи пробив на нула в гейм, в който Раонич започна с двойна грешка. Така българинът поведе с 2:1 в мача.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Тази част започна със спечелен сервис гейм на Григор Димитров. Раонич изравни, но българинът отново спечели своето подаване със силни сервиси и стабилна игра. След нова размяна на спечелени точки при собствено подаване Гришо поведе с 3:2. Раонич отговори и спечели своя собствен сервис гейм, въпреки съпротивата на Димитров. Българинът спечели подаването си на нула и пак поведе в резултата. Точността на сервиса на Раонич липсваше, но канадецът спаси подаването си, въпреки че Гришо имаше шанс за пробив. Димитров спечели своя сервис гейм и поведе с 5:4. Раонич отговори и изравни резултата. Българинът отново излезе напред, взимайки подаването си на нула след три аса. Канадецът също взе сервис гейма си на нула и прати сета в тайбрек. Григор пропиля два мачпойнта в тайбрека при 6:4 и след това още един при 7:6. След това Раонич получи сетбол, но Димитров изравни за 8:8. Последва нова възможност за спечелване на мача за българина, но канадецът изравни. Димитров прати топката в аут и Раонич получи нов сетбол, от който не се възползва. Силен сервис и последвал смаш дадоха нов мачбол за Гришо и Димитров взе мача, след като канадецът прати топката в мрежата.