Новак Джокович е новият шампион на "Уимбълдън" след уникална драма в 128-ия финал на турнира. Сърбинът се наложи с 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4 над легендата Роджър Федерер. Припомняме, Джокера стигна до финала след здрава битка срещу най-добрия български тенисист Григор Димитров на полуфиналите.

Ноле виждаше вече втората титла от надпреварата в ръцете си, след като поведе с 5:2 в четвъртия сет след два пробива. Федерер обаче не бе казал последната си дума, защото за изненада вероятно на всички на Централния корт и пред телевизорите спечели следващите пет гейма и затвори сета при 7:5. А с това изравни частите на 2-2 и вкара двубоя в последния пети сет. В крайна сметка Ноле показа здрави нерви и успя да го спечели с 6:4, а с него и мача.

Благодарение на успеха си днес Джокера вече има две отличия от надпреварата след 2011-а. Победата над носителя на 17 титли от Големия шлем изстреля Ноле на първото място в ранглистата на АТР, която официално ще бъде обявена утре. Втори от понеделник става Рафаел Надал, който приключи на "Уимбълдън" рано-рано. Федерер пък ще оформи тройката.

Маестрото от своя страна пропусна да постави два рекорда. При победа днес той щеше да стане еднолично номер 1 по брой купи на "Ол Ингланд Клъб", след като в момента е лидер със Сампрас с по 7. Освен това той можеше да се превърне и в най-възрастния тенисист, печелил някога в Лондон на възраст 32 години и 332 дни.

    Новак Джокович 6(7) 6 7 5 6
    Роджър Федерер 7 4 6(4) 7 4


ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна равностойно като се има в предвид, че и двамата печелеха подаванията си. В началото обаче Ноле го правеше по-лесно, но в последствие Маестрото напипа точния ритъм и също на свой ред тормозеше съперника си. Резултатът се движеше гейм за гейм, което доведе очаквано до тайбрек. В него отново не бе леко на никого, защото първо Федерер поведе с 3:0, а след това допусна обрат до 5:4. Последваха пробиви, като в крайна сметка швейцарецът затвори първата част при 9:7 точки.

ВТОРИ СЕТ
С ранен пробив започна втората част, след като Джокович спечели подаването на Федерер в третия гейм и поведе с 2:1, а веднага след това, макар и след три дюса, покачи аванса си на 3:1. До края двамата печелиха сервисите си, но при 5:3 Ноле изпита затруднения. Дори Маестрото поведе с 40:30. В този обаче момент началният удар на сърбина сработи и той се защити, за да затвори сета при 6:4 и да изравни резултата - 1-1.

ТРЕТИ СЕТ
В третия сет интересно започва да става към неговия край. Федерер поведе с 5:4 и очакваше подаването на противника. Джокович обаче бе безкрайно стабилен, защото първо изравни за 5:5, след което стигна и до тайбрек. А в него две непредизвикани грешки на швейцареца позволиха на сърбина да застане за начален удар с преднина при 5:4. С мощния си сервис Джокович без проблеми добави още две точки към актива си и затвори сета, за да поведе с 2-1.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Изненадващо още в четвъртия гейм Федерер допусна пробив, въпреки че се върна от 0:40 и стигна до равенство. Джокович обаче не успя да затвърди аванса си и Маестрото се намали - 2:3. Последва нов пробив от страна на Джокера за 4:2, като този път спечели и подаването си за 5:2. Опитът на Роджър Федерер в този момент си каза думата, защото първо завърши успешно своя сервис, а след това проби Ноле и намали до 4:5. Отново той застана зад началната линия и драмата бе пълна. Поведе с 30:0, но допусна равенство 30:30, след което се добра до 40:40 и с много късмет в следващите два дюса затвори гейма и остана в мача - 5:5.

Развоят в този десети гейм се отрази катастрофално на Ноле, защото допусна 0:40 и успя да спаси само два геймбола, с което позволи на Роджър Федерер да пробие и да поведе с 6:5. Уникалното представяне на бившия номер 1 в света продължи, защото спечели с 40:15 последния гейм, с което затвори частта в своя полза при 7:5 и стигна до пети сет 2-2.

ПЕТИ СЕТ
Преди началото на четвъртия гейм на петия сет, при 2:1 в полза на Джокович, сърбинът поиска медицински тайм аут. В осмия гейм Ноле имаше чудесен шанс за пробив, но късметът пак покри Федерер и той изравни за 4:4. Сърбинът отново поведе - 5:4, с което за пореден път постави под напрежение Федерер. Този път късметът бе на негова страна и затвори частта с 6:4, благодарение на което спечели титлата на "Уимбълдън" за втори път в кариерата си.