Някой ден на Валери Божинов ще му окапят веждите от скромност.
„Навремето искаха да стана италиански национал и да играя за „скуадра адзура“, но отказах“, пъчи се Божинов пред римския вестник „Република“ в навечерието на квалификацията България-Италия.
Тази новина точно не я знаехме, но ето, че и на нея й дойде ред. 
Вярно, много отбори искаха Валери след шеметния старт на кариерата му и той имаше шанса да стане голям футболист, но опропасти всичко с лафчета, чалготеки и „оригинални“ снимки във Фейсбук и какво ли още не от забавленията на т.нар.хайлайф. Футболът остана на заден план, а Божинов бе част от тимовете на „Лече“, „Фиорентина“, „Ювентус“, „Манчестър Сити“, „Парма“ /на два пъти/, „Спортинг“ /Лисабон/, „Верона“ и „Левски“. Все за кратко и все за малко! За да удари дъното с втородивизионния „Тернана“, който се бори да не изпадне.
Искали го Божинов в „скуадрата“. Може, ама едно време. Преди болезненото вертикално падане, при което обаче никой не може да му затвори голямата уста.    
Сега Ивайло Петев го повика отново в националния отбор, но май само той не е сърбал попарата на най-приказливия и самовлюбен футболен неудачник.