"Противоракетната система е за самозащита, както е дефинирано в хартата на ООН и няма нищо общо с Русия", заяви външният министър Богдан Ауреску, цитиран от "Болканинсайт".

Неговият коментар идва след като руският посланик в Дания Михаил Ванин предупреди скандинавската държава да не се присъединява към отбранителната ракетна система на НАТО. Според Ванин датските бойни кораби биха могли да станат цел за руски ядрени ракети ако се присъединят към системата.

Ауреску заяви, че "заплахата за използване на сила срещу държава от НАТО е недопустима, така че ние напълно подкрепяме Дания като съюзник от НАТО на Румъния".

Министърът на отбраната Мирча Душа също заяви, че Румъния не е съгласна с гледната точка на Русия, тъй като "противоракетната система е отбранителна система". Москва е против нейния строеж, който включва бази в румънското село Девезелу и Полша.

Базата в Девезелу трябва да бъде отворена до края на 2015 г. и в нея ще има от 200 до 500 американски военни и цивилни.

Отношенията между Букурещ и Москва са изострени, тъй като Румъния е един от най-силните регионални поддръжници на западните санкции срещу Русия заради кризата в Източна Украйна. Също така през последните месеци Букурещ официално поиска от САЩ и НАТО да увеличи своето военно присъствие в страната, за да се подсигури стабилността й.