Да застанеш редом до член на Висшия съдебен съвет, председатели на съд и прокуратура и известен адвокат. Тази чест и признание изживя 20-годишната студентка по право в Русенския университет Пламена Господинова, която бе една от шестимата номинирани за приза „Юрист на годината 2015“. Съревнованието традиционно се организира от специализирания сайт „Правен свят“, а кандидатите за наградата обикновено се номинират от юристи, журналисти, сдружения и техни колеги. Не го печели, но е поласкана от номинацията си и я приема като възможност да популяризира дейността на управлявания от нея клуб „Юрист“.
Осмото издание на конкурса всъщност изненада с присъствието на крехката второкурсничка. Номинира я зам.-председателят на клуба Браян Златев и съмишлениците му с интереси в правната сфера за това, че Пламена е образец не само за младите хора, но и за цялото общество заради доброволчеството и активната си гражданска роля. След запознаване с основанията за номинацията й обаче кандидатурата на младата кандидат-юристка далеч не изглежда изненадваща. Най-малкото защото за крехките си 20 години тя не просто е посветила времето си на собственото си обучение и развитие в областта на правото, а и на това да помага на хората да следят и отстояват своите права. Освен това е номинирана за „Човек на годината 2014“ от Българския хелзинкски комитет, както за „Доброволец на годината 2014“ от Фондация „Астика“. Мисията й води до учредяването на клуб „Юрист“, който редовно организира акции пред различна публика. Целта на Пламена и клуба е да разкрият по достъпен начин на хората дебрите на правната наука, за да знаят самите те на какво имат право. Редом с кампаниите на юридическия клуб, Пламена често участва с различни конкурси и печели грамоти и награди от раз.
10 години народни танци не успели да прекършат желанието за раздаване на правосъдие
Второкурсничката в Русенския университет всъщност е родом от Силистра. Идва в Русе, за да продължи образованието си и изобщо не съжалява за избора си. Изключително е доволна от преподавателите и нивото на обучение в юридическия факултет, който познава вече отблизо. И макар да казва, че от дете мечтае да стане адвокат или полицай с едничката цел да въдворява ред и справедливост, 10 години е била отдадена на народните танци. До 2005 година Пламена е ученичка в силистренското СОУ „Никола Вапцаров“ с профил народни танци и пеене. Като резултат от усилените тренировки момичето обикаля България и чужбина по конкурси и фестивали. Показва частици от родния фолклор в Холандия, Германия и Турция. Като част от ансамбъл „Добруджа“ с ръководител Симеон Симеонов печелят не една и две награди. Макар че днес няма време да танцува заради многото четене, Пламена изобщо не е изгубила тренинг. Напротив - редовно й се случва да показва стъпки и да учи свои познати на традиционните ни танци. Обяснява, че за овладяването на хорото човек трябва да е дисциплиниран, наблюдателен и паметлив. Умело и сега тропа смятаните за майсторски Еленино и Ганкино хоро, владее без проблем Дайчово, ръченица и почти всички останали народни танци. Въпреки изморителните тренировки по време на ученическите години, на Пламена й остава енергия и за не едно или две странични занимания. Активно играе шахмат. Печелила е първо място на турнир по РОКШАХ в Шумен през 2004 година. Миналата година спечелила и университетско състезание по шах. Впрочем за смятания за един от най-интелектуалните спортове я запалва баща й още от малко дете. Тренирала е плуване, а мечтата й да стане полицай я отвежда до курсове по стрелба с пушка. Като ученичка е посещавала и детска полицейска академия, по време на която с любопитство се запознала с дейността и сградата на силистренската полиция. И дори получила членска карта от ръцете на тогавашния директор на полицията комисар Краснодар Нончев, която и до днес пази.
Пълната отличничка на випуска не знае какво е двойка
Пламена завършва природо-математическата гимназия „Св.Климент Охридски“ в Силистра през 2013 година с отличен успех, който й носи грамота и награда за принос към училището. Скромна е по отношение на успехите си и споделя с половин уста, че никога не е имала двойки. Физиката и математиката обаче не я грабват както борбата за справедливост и без изобщо да се замисля, се насочва към правото. Всъщност двете й по-големи сестри са минали по същия път и те вече са практикуващи юристки. Пламена обаче е категорична, че никоя от тях не я е подтиквала да учи право, а това е бил нейн осъзнат избор. Разказва, че редовно й се случва да се бори с вятърни мелници заради това, че уважава и стриктно спазва писаните закони и правила. Искрено се дразни на шофьорите-нарушители на пътя, както и на хората, които смятат, че след като има по-удобен и лесен начин да свършат нещо, то в този случай погазването на закона не се брои за нередно. Дава и съвети на познати, които не са добре запознати с установените норми. Пример за това е нейн приятел, който останал разочарован от покупка по интернет и след съвет от Пламена успял да върне стоката обратно.
А дали младите уважават закона, не смее да заключи еднозначно. Смята, че е въпрос на самосъзнание. Категорична е обаче, че хората не си знаят правата. До този извод я навели част от отговорите на проведена от нея и нейни приятели анкета, която имала за цел да провери правната култура на случайни минувачи. Отговорите на въпросите обаче били крайно разочароващи. Особено се изумила от факта, че 50-годишна жена изобщо не била чувала за съществуването на омбудсман. Хората не знаели и кой е върховният главнокомандващ на страната. Странно й било и това, че повечето не били чели конституцията. Това били и причините да се захване с каузата да разяснява на обществото непопулярните правни въпроси.
Водила е уроци по конституция в няколко училища
Клуб „Юрист“ съществува от април 2014 година като неформална гражданска група. Той не е регистриран като неправителствена организация, най-малкото защото законното му учредяване следва след себе си бюрократични задължения и разходи, които не са съвсем по силите на младите студенти. Идеите на юридическата структура обаче стават все по-популярни благодарение на сайта, блога и Фейсбук страницата на клуба. Както и на техните разнообразни акции. 
Първата дейност на организацията се оказала  „Опознайте правата си и ги отстоявайте“ и се провела като част от Международния ден на младежката солидарност на 24 април м.г. Тогава клубът организирал дискусия с участието на студенти, ученици, преподаватели и граждани относно правата, които притежават по закон. Втората им акция под наслов „Имам право на...“ се провела няколко месеца по-късно - през юли. С партньорството на „Каритас“ младите кандидат-юристи реализирали среща с деца от малцинствените групи. Целта им била по занимателен и атрактивен начин - с помощта на картинки, да представят гражданските им права. А самите деца имали за задача да нарисуват правата, които смятат, че притежават. Особено забавно на екипа се сторило признанието на един от малчуганите, който гордо заявил, че... имал право да играе на компютър! 
Отговорно и любопитно е също и влизането на клуба и председателката му Пламена в часовете по училищата. Сред директорите, които приветствали идеята млади хора да разкажат на млади хора за законите, били ръководителите на училищата „Васил Левски“, „Никола Обретенов“, Спортното училище и Гимназията по туризъм.   В клас Пламена и съмишлениците й провели час по конституциознание. Второкурсничката и до днес е на мнение, че подобен предмет трябва да се изучава в училище, за да знаят тийнейджърите какво могат да изискват и какво са длъжни да спазват. Смята за огромен плюс, че именно тя и други младежи са обяснили правата и задълженията на учениците, а не някой строг преподавател, от когото тийнейджърите винаги спазват дистанция. Кандидат-юристите са особено доволни, когато получават обратна връзка и въпроси от публиката. Един от случаите, в които помогнали на ученик, бил когато му разяснили, че след като майка му и баща му са от различни националности, той има правата и задълженията и в двете държави, чийто потомък е. Нещо, което момчето не знаело, но от което вече със сигурност ще се възползва. Клуб „Юрист“ заедно с младежката структура на БЧК са организирали също лекция и игри, свързани с конституцията. Последно кандидат-юристите провели среща в Регионалната библиотека със студенти и граждани, на която разяснили основните закони на държавата и правото. Предстоят им и още няколко подобни акции в тази насока отново в библиотеката. Провели са и конкурс за есе, който се е радвал на голям интерес. Освен инициатор на дейности, клубът е търсен за партньор и от институциите. Свидетелство за това е поканата към младите студенти от Административния съд в Русе да се включат в кръгла маса по повод международния ден на правото да знам. 
В Брюксел видяла разликата между родните и европейските депутати
Пламена е изключително активна, но не само по отношение на клуба и акциите, които организира. Самата тя обича да се захваща с различни неща и често участва в конкурси. Второкурсничката е един от победителите в надпреварата за есе и презентация на тема „Легендите - част от културната съкровищница на Русе“. Оттам тя получава почетна грамота за изключителен принос и особени заслуги при издирването, съхраняването и популяризирането на културното наследство на Русе, както и първа награда в категорията „Любима легенда на публиката“. А отличното представяне я води в Брюксел, където посещава Европарламента. Веднага вижда и разликите между родната и белгийската действителност. В чужбина си личала дисциплината и уважението между  депутатите, които не са особено характерни за нашите народни представители. През май 2014-та Пламена открива студентската научна сесия за Юридическия факултет с доклада си „Правна регулация на възобновяемите енергийни източници“, който е част от сборник с научни трудове на Русенския университет. Често участва в обучения и търси възможности за личностно развитие. А когато не чете, не пише и не подготвя някаква разработка, обича да е сред природата. Обожава кея в Русе, който се е превърнал в нейно любимо място, може би защото като зодия Скорпион обича водата. Въпреки това обаче е сигурна, че ще напусне не само родния Силистра, но и Русе, тъй като смята да търси възможности за реализация в София или чужбина. В каква професия, не е решила категорично, но със сигурност - в рамките на правото.