Всеки здравноосигурен пациент, който постъпва за лечение, от 1 април трябва да представя български документ за самоличност, съобщи за „Утро“ изпълнителният директор на стационара д-р Владин Петров. Във всичките 25 отделения в Хирургическия блок вече има инсталиран четец, в който се вкарва лична карта, паспорт, зелен паспорт /за родени преди 1 януари 1930 година/, моряшки паспорт, карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, удостоверение за пребиваване на гражданин на ЕС, разрешение за постоянно пребиваване или временни удостоверения от МВР при изгубен личен документ.        
Децата под 14 години ще се регистрират с личен документ на родител или попечител. При изписване от отделението документът за самоличност отново се вкарва в четеца.
Тази регистрация е задължителна дори за пациенти на хемодиализа, които два пъти в седмицата посещават болницата, също трябва да си вкарват личните карти в четеца в отделението, уточни д-р Петров. По думите му освен регистриране в системата в съответното отделение, данните на пациентите ще бъдат записвани и от персонала, както е било досега. Затова носенето на  документ за самоличност при постъпване в болницата е задължително, защото касата няма да заплаща медицинските дейности за пациенти, които не са записани в регистрационната система.
Същият режим на прием действа и в болница „Медика“, както и във всички здравни заведения в страната.
За всеки казус по темата здравната каса има решение и разясненията са качени на сайта на НЗОК от сряда, обясни вчера директорът на РЗОК Калоян Копчев. 
Регистрациите автоматично ще се отчитат в Националната здравно-осигурителна каса и при отчета на съответното болнично заведение в касата в края на всеки месец ще се следи дали отбелязаните дни за престой на даден пациент отговарят на регистрациите за настаняването и освобождаването му, обясни Копчев. Целта е да се избегне източването на касата чрез надписванията на дни за престой на пациенти.