Димитър ДРАГАНОВ
Нов метод за ендоваскуларно лечение на доброкачествена простатна хиперплазия /емболизация на простатата/ се прилага в Многопрофилната болница за активно лечение „Медика“. Той е известен от 2008 година, но за първи път в страната е приложен в Русе през септември миналата година. Тогава в МБАЛ „Медика“ успешно са направени инвазивни интервенции на простатните жлези на трима мъже на възраст от 65 до 75 години. Тези три емболизации са част от направените дотогава общо 1000 в целия свят, което ни кара да се гордеем с успеха си, каза за „Утро“ управителят на МБАЛ „Медика“ д-р Ивелин Йоцов. Той обясни, че масовото лечение на простатната хиперплазия се извършва чрез операция и най-различни видове съпътстващи лазерни терапии, но предимството на емболизацията е, че интервенцията е безкръвна.
Трите емболизации са извършени от екип в състав доц.Елисавета Вълчева - републикански консултант по инвазивна рентгенология към Национална кардиологична болница, инвазивния кардиолог д-р Кристиян Иванов и уролога д-р Румен Котов, и двамата от „Медика“. Ръководител на екипа бе румънският професор Никифор Рарез, който е специалист както в емболизацията на простатата, така и в емболизацията на миома на матката, обясни д-р Иванов, който е бил инвазист в емболизациите на простата на тримата пациенти. По думите му д-р Котов е подбрал пациентите, оценил е тяхното здравословно състояние, направил е необходимите изследвания и след като е установил, че нямат други заболявания, които да попречат на емболизацията, ги е препоръчал за интервенции. В момента тримата мъже уринират свободно и досега нямат проблеми с простатата.
Заболяването на простатната жлеза се дължи на нарастването й, което обременява уретрата и уринирането се затруднява, уточни д-р Иванов. Той обясни, че за да се направи емболизацията, през артерия на крака или на ръката се вкарва катетър до простатната жлеза, през който се пускат специални сфери за запушване на кръвопотока. После се вкарва друг по-малък катетър, който може да се извади още на следващия ден или след две-три седмици, ако простатата е много уголемена. Сферите и малкият катетър довеждат до свиване на жлезата и пациентите започват да уринират по-свободно. Процедурата трае 1 час и се извършва в ангиографската зала в МБАЛ „Медика“ /бившата Трета поликлиника/, а пациентът остава в болницата до 48 часа, за да се проследи състоянието му.
Трите емболизации са финансирани изцяло от „Медика“ и пациентите не са плащали нищо, каза д-р Йоцов. Ако с времето манипулацията стане рутинна и здравната каса не предвиди финансиране по клинична пътека, катетрите и другите консумативи ще се заплащат от пациентите по утвърдени от касата цени. „Медика“ обаче има възможност да поеме емболизация на простата на първите 10 пациенти. Четирима мъже вече са определени за интервенции на 3 и 4 април, когато в Русе отново ще дойде проф.Рарез. Това ще стане, ако след предварителната диагностика за големината на простатата, остатъчния обем, кръвоснабдяването и  направените снимки на скенер доц. Вълчева, д-р Иванов и д-р Котов преценят, че показанията им отговарят за този начин на лечение, посочи управителят на „Медика“. Той уточни, че този метод за лечение на увеличената простата е много ефикасен, но не е въведен в страната досега, защото е скъп, скъпа е апаратурата, скъпи са и консумативите, а инвазистите нямат опит да го практикуват. В „Медика“ обаче решили, че с опита, който имат докторите в инвазивната диагностика и лечение, и новата апаратура, която преди дни е сменена с много по-модерна, този метод може да се прилага в Русе с пълна сила и със средствата на болницата. Апаратурата представлява един бързо снимащ рентген, който при вкарване на контраст се движи с много голяма скорост и има възможност да даде много добър образ като във филм, а не да го запечата на снимка в даден момент, обясни д-р Иванов.
На 3 и 4 април под ръководството на проф. Рарез ще се извърши и първата емболизация на миома на матката, съобщи д-р Иванов. Този метод на лечение е известен много по-отдавна от метода за емболизация на простатата и годишно в САЩ се правят около 15 000 инвазивни интервенции, като успеваемостта е между 70 и 90%. В България обаче такава манипулация не се прави никъде и за нас ще бъде чест да бъдем пионерите и в това направление, каза д-р Ивелин Йоцов.