Неграмотната Клаудия Р. три пъти е засичана да прекарва купища уж маркови спортни облекла от България за Румъния. Оказвало се обаче, че анцузите и грейките са фалшиви. А за същото престъпление през 2012 година румънката има вече една условна присъда зад гърба си.
Последно Клаудия и мъжът, с когото живеела, били засечени на 5 септември и 6 октомври 2013 година със спортни екипи на стойност 38 000 лева. Те превозвали без притеснение стоките в прозрачни найлонови чували на задната седалка на колата си. Анцузите и грейките двамата купували от кооперативния пазар в Русе и изнасяли за Румъния, Молдова и други държави, където ги търгували на добри цени. Оттогава срещу двамата тече разследване. На 11 март тази година обаче Клаудия е задържана в русенския арест. Вчера румънката и двамата й адвокати помолиха Окръжния съд да я пусне под парична гаранция. Защитниците й обясниха, че тя е неграмотна и не е сигурно дали е съзнавала, че върши престъпление, като пренася уж маркови стоки. Те посочиха и че обвинението срещу нея не е коректно и обърнаха внимание на неравнопоставеността, че мярката за неотклонение на съучастника й е подписка, а нейната - задържане под стража.
Още по време на първата година от 3-годишния изпитателен срок на предходната си присъда Клаудия два пъти е засичана да пренася фалшивите спортни стоки. Ако отново бъде призната за виновна, тя ще излежи ефективно не само новата си присъда от минимум 5 години лишаване от свобода, но и предишното си наказание. И тъй като може да се укрие или да извърши ново престъпление, е адекватно тя да бъде в ареста. Докато съучастникът й няма предишни осъждания и за него са подходящи по-леки мерки за неотклонение, мотивира се прокуратурата и настоя Клаудия да остане задържана за постоянно. Ако бъде осъдена, освен поне 5 години затвор я чака и минимум 5000 лева глоба.
Съдът сметна, че мястото на румънката към момента е задържане в ареста и окончателно я остави там. След като чу решението на магистратите, Клаудия се свлече в ръцете на съдебната охрана и проплака отчаяно.