Със затопляне на времето атаката на афганистанци към Дунав мост за нелегалното излизане към Западна Европа се поднови.
Поредните четирима бегълци от Афганистан са заловени в неделя в 19 часа на граничния пункт в Гюргево, след като е установено, че брезентът на  турски камион „ДАФ“ с ПВЦ дограма и стъклопакети за Германия е срязан. Проверката с газ анализатор показала завишени стойности на въглероден двуокис и имигрантите са свалени от камиона и са вкарани в ареста в Русе.
Установено е, че те са качени в каросерията от турски каналджии срещу 300 евро на човек, докато шофьорът е изчаквал на паркинг в Турция преди границата.
Въпреки че напиращите към богатите европейски държави афганистанци неизменно стигат до ареста, след който ги чака съд и връщане в родината им, приливът от Афганистан се обяснява с нарушена връзка между заловените и кандидатите да си пробват късмета. Мнозина чакат в Турция да се отвори възможност да потеглят тайно на север и няма как да узнаят неволите на тръгналите преди тях по същия път сънародници. Турските каналджии са наясно със ситуацията, не гледат да приберат парите на клетниците и ги лъжат, че работят само с проверени хора и работата е 100% сигурна. Така азиатците потеглят без да подозират, че скоро ще бъдат арестанти - въпросът е само дали ще ги хванат на южната ни граница или на Дунав мост.