За пръв път от поне 25 години насам фермерите от Русенско ще сеят грах и соя, научи „Утро“. Такива култури не виреят по нашите земи от времето на социализма, тъй като производителите масово се ориентираха към много по-сигурните и печеливши пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. От 1,7 милиона декара обработваема земя в областта около 1,5 млн. всяка година се засяваха с тези четири култури. В последно време, за да се поддържа все пак минимален сеитбооборот, се увеличиха площите с рапица, но останалите насаждения останаха със символичен размер. Сега обаче зърнопроизводителите нямат друг избор, освен да разнообразят посевите.
От тази година европейските регламенти изискват от зърнопроизводителите да засеят поне 5% от обработваните площи с азотощадящи култури. За такива са определени соя, грах, фасул, леща, нахут, бакла, люцерна, фий и други още по-екзотични. И фермерите трябва да изберат нещо от този списък, тъй като алтернативата е да оставят земята необработена и да не спечелят нищо от нея. 
Сеитбата на граха вече е започнала, но повечето зърнопроизводители са се ориентирали към соята, кампанията за която ще стартира около 15 април. Другият естествен избор е люцерната, която също може да реши голяма част от ребусите пред фермерите. За тях тази година явно ще е време за експерименти, тъй като соята например изисква специфични климатични условия, със сутрешна влага и температури над 25 градуса. Не е съвсем ясно и как ще могат да се реализират добитите соя, грах, боб, леща и т.н., тъй като първичен пазар за тези култури досега нямаше и трябва да се намерят посредници, които да изкупят продукцията.