13-годишният русенски пианист Николай Димитров получи уникалния шанс да свири на червения роял на сър Елтън Джон на камерната сцена на световноизвестната зала „Роял Албърт Хол“ в Лондон. Ученикът от Националното училище по изкуствата изпълни пиеса на Шопен в гала концерта за лауреатите от международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо“. Общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ финансира пътуването на Николай и неговата преподавателка Даниела Кюркчиева в Лондон. Както „Утро“ писа, седмокласникът е единственият българин, отличен с награда в конкурса. 
В Лондон Николай изнесе първия си самостоятелен концерт в българското посолство. Той посвети дебюта си на 55-ата годишнина на своето училище. Събитието събра над 150 почитатели на джаза и класическата музика, които чуха творби на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров, а също джаз импровизации.
„Огромният талант, невероятното чувство за хумор и интелект на този млад човек са наистина впечатляващи“, заяви след концерта Джеси Харингтън, продуцент в лондонска агенция за млади таланти.
Междувременно стана ясно, че русенецът е включен в окончателния списък на изявените деца на България от Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“.