1500 лева глоба заради хваната и прибрана в чувал бяла риба отнесъл въдичар, който не се стърпял и се отдал на любимото си хоби по време на забраната за улов през размножителния период на рибите. 
Случаят е от март 2014 година, когато инспектори от агенцията по аквакултури завардили рибари по суша и вода край остров Батин. Натъкнали се на нарушителя, но тъй като той отказал да им покаже документите си, повикали полицейско подкрепление. А докато проверявали останалите, рибарят хвърлил обратно в Дунав уловената риба.
Човекът обжалва акта пред съда, но беленските магистрати го потвърдиха. Късметът обаче бе на страната на рибаря по време на делото на последна инстанция. Административните съдии в Русе отбелязаха, че нито агенцията по рибарство, нито беленските магистрати са обяснили по какъв начин уловът на една бяла риба нарушава устойчивото развитие на ресурса от този вид, пречи ли и как на възстановяването и опазването на биологичното равновесие в Дунав. Затова сметнаха, че хванатият екземпляр води до незначителни вредни последици, определиха случая като маловажен и отмениха акта. Решението е окончателно.