Да се направи нов подробен устройствен план с гранични линии на застрояване за терена на някогашната стара русенска община на ул. „Княжеска“ 7. Това предложи общинският съветник арх. Венцислав Илиев от „Синята коалиция+ВМРО“ на вчерашното заседание на комисията по култура и заяви, че категорично няма да подкрепи предложението за обявяването на конкурс с явно наддаване за учредяване право на строеж. 
По думите му посочената квадратура е погрешна и тя е минимум 1800-1900 кв.м с пристройката, макар че пристройка никога не е имало и това е измишльотина. Освен това според него от условията трябва да бъде изключено изискването при построяването на сградата тя да бъде възстановена в автентичния й вид и трябва да се запише какво точно ще се изгради на терена.
Не може да караш хора от 21 век да правят архитектура от края на 19 век. То е все едно да караш композитор да пише като Бетовен, коментира той.
Арх. Илиев посочи, че архитектурен паметник няма, защото сградата е съборена и е безсмислено да се говори за възстановяването й.
По непонятни причини Институтът по паметници на културата отписа сградата като исторически паметник и я остави само като архитектурен. Институтът се е отнесъл към Русе като към село, което е безобразие, коментира арх.Илиев и припомни, че сградата, откъдето е минала половината история на града, е съборена през 1997 година по заповед на тогавашния кмет Димитър Калчев. През годините тя е била хотел, театър, игрален клуб и най-накрая градска община, но сега живее в спомените само на поколенията над 45-годишна възраст.
Арх.Силвия Алексиева от БСП каза, че чисто теоретично подкрепя колегата си Илиев, но според нея процедурата е коректна и не бива да бъде спъвана.
Мнението й бе прието от мнозинството в комисията.
По повод внесената за разглеждане от ОбС нова наредба за отпадъците арх.Илиев повдигна въпроса за нерегламентираните сметища в града и даде пример с частен терен зад Подстанцията. По думите му обаче в Русе има поне още пет места, сред които и общинска собственост, превърнали се в кочина. 
Зам.-кметът Наталия Кръстева посочи, че откакто е на поста са получени два сигнала за такива сметища и реакцията е била незабавна. Ако имотът е частна собственост обаче, можем само да намерят собственика и да му дадем предписание, обясни тя.