Народното събрание спасило вдигането на цената на тока със 17 процента като приело поправките в Закона за енергетиката, сред които и ограничения за задължителното изкупуване от "Националната електрическа компания" (НЕК) на тока от топлофикации и заводски електроцентрали, Това изчисли в неделя премиерът Бойко Борисов, докато коментираше пред журналисти казуса с протестиращите работници от "Видахим" където са планирани съкращения, обяснявани с невъзможност заводът да работи заради забавени плащания от страна на НЕК за купения ток.

Заводът "Видахим" трябва да произвежда гуми, но това е правено от време на време, а основната дейност на предприятието е станала производството на скъп ток, гарантирано изкупуван от НЕК. Това обаче ще бъде прекратено с приетите от парламента поправки в Закона за енергетиката, заяви Борисов.

Борисов изчисли, че работещите във "Видахим" са получили за заплати само 3-4 млн. лв. за последните две години, докато "Националната електрическа компания" (НЕК) е изплатила на "Видахим" над 180 милиона лева за задължителното изкупуване на произвежданата от заводската електроцентрала енергия, която би трябвало да захранва собственото производство, а излишните количества да продава на държавния обществен доставчик.  "С тази схема да продаваш скъп ток на държавата, а в същото време да купуваш евтин, милиони левове отиват в енергийни олигарси", добави премиерът.

В предприятието акционерно участие има представителят на БСП Георги Христозов, който бе назначен от правителството на Пламен Орешарски за председател на борда на държавния "Български енергиен холдинг" в края на 2013 г. и само за една година на този пост успя да увеличи с 1 милион лева личното си богатство, което при заемането на длъжността бе над 3.5 млн. лв.

Сега обаче се оказва, че "Видахим" може да спре работа и дори бяха обявени съкращения на над 300 служители на предприятието от понеделник с мотива, че заводът не може да обезпечи работата си заради дълг от близо 19 млн. лв. на НЕК за изкупен ток от ТЕЦ "Видахим".

По думите на Борисов е по-изгодно държавата да плаща заплатите на протестиращите 300 работника. "Така НЕК ще загуби 3 милиона лева, но ще спести 150 милиона лева", обясни премиерът.

На извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова отрече държавата и промените в Закона за енергетиката да са причина за съкращаване на работници във "Видахим",

Информацията за съкращаването на около 300 човека в най-бедния регион в България – Видин, е тревожна, но недоумявам защо като причина се посочват промените в Закона за енергетиката, които отскоро са в сила, заяви министърът.

Тя посочи, че НЕК изкупува произведената от "Видахим" електроенергия за 140 лв. за мегаватчас, а продава на предприятието ток за 125 лв./Мвтч, от което генерира загуби. Петкова обясни, че само за 2013 г. "Видахим" е получил от НЕК 54 млн. лева, а разходите за заплати за този период са 4.5 млн. лв.

Според нея заводските централи биха могли да продават електрическа енергия на свободния пазар, където обаче цените са по-ниски. Анализът, който направихме за изкупуването на ток от заводските центали за 2014 г. показва, че генерираната загуба от НЕК е 231 млн. лева, каза още Петкова.

Министърът ще се срещне с ръководството на "Видахим" в понеделник "да обсъдим проблемите и да обясним на хората, че проблемът не е в държавата, опасявам се, че някой ще им обясни неща, които не отговарят на истината".

Борисов също определи като ценна поправката в закона за енергетиката, ограничаващи купуването на ток от заводските електроцентрали. Заедно с останалите корекции се очаква НЕК да спести разходи за над 300-400 млн. лв. годишно, а ако се продължи с либерализацията на пазара – с около 650 млн. лв. ще намалеят дефицитите в електроенергийния сектор. По думите му с промяната на закона парламентът е спасил вдигането цената на тока от юли със 17%.

Въпреки това е възможно Комисията за енергийно и водно регулиране да повиши цената на тока от 1 юли, но с колко ще стане ясно в последния възможен момент. Досега единствено от дружеството ЕВН, което снабдява с ток Югоизточна България, обявиха, че според техните изчисления електроенергията трябва да поскъпне с близо 7 на сто. Другите двама доставчици не обявиха своите разчети, които окончателно трябва да бъдат внесени до края на март в регулатора.