Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс (Калифорния, САЩ). Хасковлията елиминира австралийския талант Ник Кириос след 7:6 (2), 3:6, 7:6 (4) в мач от втория кръг. Гришо започна директно от втори кръг, докато съперникът му преодоля Денис Кудла на старта. Това беше първи сблъсък между двамата. 19-годишният Кириос е на 37-о място в световната ранглиста. Най-богатият човек в света Бил Гейтс наблюдава мача от официалната ложа. 

Григор достигна до 1/16-финалите в Индиън Уелс през 2014 година и сега защитава точките си. Димитров е поставен под №11 в основната схема на турнира. Нашето момче вече си осигури 31 670 долара от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста, а в третия кръг ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Томи Робредо и Андрей Голубьов.

Както е известно, Димитров се пусна и в среща на двойки, като заедно с партньора си Марди Фиш загуби от испанското дуо Давид Ферер и Фернандо Вердаско с 3:6, 4:6 още на старта.

Григор Димитров - Ник Кириос 7:6 (2), 3:6, 7:6 (4)


Първи сет
Първият сет приключи без пробиви. Гришо повеждаше, младокът от Австралия изравняваше. Най-критичната ситуация за българина се получи при 4:4 гейма. Тогава нашето момче след петия си ас в срещата допусна двойна грешка и изостана с 15:30. Той обаче бързо се мобилизира, изравни резултата и дори достигна до геймбол след страхотен минаващ удар покрай излезлия към мрежата австралиец. Най-продължителен беше 10-ият гейм, в който първата ни ракета достигна до серия от дюсове в подаването на съперника си, но резултатът отново беше изравнен. В крайна сметка сетът стигна до тайбрек, в който класата и опитът на Димитров си проличаха и той спечели със 7:6.

Втори сет
По същия сценарий протече и вторият сет. Кириос и Димитров взимаха подаванията си и не допускаха пробив. Младокът поведе с 3:2, но Григор взе гейма на "нула" и отново изравни резултата. След серия от добри начални удари австралиецът също спечели безпроблемно подаването си. Стигна се и до подарък на хасковлията, който допусна няколко непредизвикани грешки и позволи за бъде пробит и съперникът му дръпна с 5:3. Кириос използва психологическото си предимство и затвори сета с 6:3. 

Трети сет
Колебливо начало за Димитров. Той успя да се измъкне от трудна ситуация, при която трябваше да отразява два шанса за пробив, но взе гейма и поведе с 1:0. Последва изравняване, нова преднина на българина и поредна грешка от негова страна, довела до 2:2. В петия гейм Гришо поведе с 30:0, но пропиля предимството си след няколко неточности. Още една грешка за българина доведе и до възможност за пробив пред австралиеца, но Димитров запази спокойствие в тези моменти и отрази опасността. Размяна на геймове доведе до 3:3. Хасковлията спечели набързо следващата част на „нула” и поведе с 4:3. Кириос продължи да мъчи съперника с мощните си сервиси, взе подаването си, а после проби Гришо и поведе с 5:4. Българинът се измъкна отново от кошмарната ситуация, след като беше улеснен и от травмата в глезена, която получи австралиеца, и върна пробива – 5:5. Димитров отново поведе след бърз гейм на "нула", който приключи с ас №15. 

Австралиецът успя да докара нещата до тайбрек въпреки че допусна двойна грешка и още няколко неточности, но все пак намери сили да се измъкне – 6:6. В тайбрека Димитров демонстрира превъзходството си и спечели със 7:6 (4), а с това и мача със 7:6, 3:6, 7:6.