50 години след премиерата на операта „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович русенци ще видят отново постановката на творбата, предизвикала гнева на Сталин през 30-те години на миналия век. Вчера режисьорката Вера Немирова приповдигна завесата пред журналисти и публика и разкри част от творческата лаборатория, подготвяща спектакъла. Работим по втората версия на произведението, обясни тя, като припомни, че след като операта на 26-годишния автор жъне невероятен успех в някогашния Съветски съюз, тогавашният съветски лидер Сталин решава да види на какво се дължи фурорът. „Бащата на народите“ е скандализиран от интермедия, в която по думите на Немирова младият композитор влага откровен сексуален подтекст, в резултат на което творбата изпада в немилост, а авторът пише втора версия, без скандалната интермедия. По тази втора версия са работили в Русенска опера през 1965 г., когато режисьор е бил бащата на Немирова - Евгени Немиров, а диригент - Ромео Райчев. Сега я поставяме така, както е било в Русе преди 50 години, но сексуалната енергия в творбата компенсираме на други места, така че нищо няма да ви липсва, обеща режисьорката. 
Диригентът и директор на операта Найден Тодоров разказа, че в момента екипът работи по 4 партитури, в които има ремарки на самия Шостакович, който две седмици е бил в Русе преди премиерата. Той припомни, че докато се е подготвял спектакълът, великият композитор е свирил и като солист в концерт за пиано под диригентството на Добрин Петков. А в момента в оркестъра свири цигуларят Александър Ганев, който през 1965-а е започвал кариерата си на музикант и е свирил и в първата премиера на „Катерина Измайлова“. 
Както сега, и преди половин век операта е имала проблем с парите за костюмите, разказа оперната прима Соня Немирова - съпруга на Евгени Немиров. Като сценични облекла за певците от хора в последното действие били използвани затворнически роби от току-що закрития лагер в Белене, каза тя и определи като знамение това, че едни дрехи, носени в тъга и мъка, по силата на обстоятелствата се превръщат в изкуство. 
Солистката на Русенска опера Мария Цветкова, която публиката ще види в ролята на Катерина в оперната драма, изпълни ария на своята героиня. Премиерата е на 25 март в салона на операта, където зрителите ще видят и уникални снимки от първото изпълнение преди 50 години.