Все още няма яснота дали лицензът за износ, внос и трафик на оръжия ще ни бъде върнат, каза вчера за „Утро“ изпълнителният директор на „Дунарит“ АД Кръстю Кръстев. Определението на Софийския административен съд за отмяна на решението, с което беше спрян лицензът, бе обявено в сряда, като то може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд. 
В петък юристите на „Дунарит“ са били в София, но Междуведомственият съвет за отбранителна индустрия към Министерски съвет не се е събрал, за да вземе решение за връщане на лиценза. 
Определението на Софийския административен съд не е насочено срещу Междуведомствения съвет, а само спира решението му за отнемане на лиценза ни, за да може „Дунарит“ да си изпълни задълженията по част от четирите договора за март и по този начин да се намалят щетите за фирмата, обясни Кръстев. Той е категоричен, че лицензът трябва да се върне на военния завод, за да работи, а после съдът да определи кой е крив и кой е прав по възникналия казус.
Според Кръстев по-лошият вариант за развитие на ситуацията сега е Междуведомственият съвет да възрази срещу решението на съда в края на 7-дневния срок за обжалване, който изтича на 18 март в полунощ. Ако това стане, ще трябва да се чака новото решение на Върховния административен съд, което може да се вземе още на 20 март. При това положение експортът на готова продукция, насрочен за 22 март, ще бъде провален, но поне ще се спаси износът за 29 март, посочи Кръстев. Той обясни, че другият вариант е определението на Апелативния съд в София изобщо да не се обжалва, защото това е в интерес и на фирмата, която ще продължи да работи, и на държавата, която ще получи данъци и осигуровки. 
Според лидера на КНСБ в „Дунарит“ Дияна Георгиева заплатите за февруари трябва да се дадат днес, а авансът в края на март. Тя е сигурна, че датите ще се спазят, но ако лицензът не бъде върнат, Георгиева не смее да прогнозира какво може да стане в бъдеще.