Крадец, който задигнал над 8200 лева от дома на 70-годишен болен пенсионер, с които няколко дена живял като баровец, обвини за върволицата от престъпления зад гърба си държавата. Пред Върховния касационен съд, където 30-годишният Димо обжалва четирите години затвор, които две инстанции му наложиха, младият мъж с девет присъди поиска да бъде наказан с пробация, а не със строг затвор. Обясни, че за престъпното му поведение вина имали социалните учреждения и служби по заетостта, от които след излизането си от затвора не получил никаква помощ за намиране на работа и осигуряване на средства за препитание. Димо обвини и съда в дискриминация, тъй като израстването му в дом за сираци било посочено като негативна част от неговия статус. Върховните магистрати обаче го сложиха на мястото му, като посочиха, че младият мъж е интерпретирал изопачено тези съображения на предишните инстанции и категорично заявиха, че тежкото му социално положение еднозначно е прието като смекчаващо вината му обстоятелство.
ВКС изтъкна престъпната упоритост на Димо като посочи, че последната му кражба е извършена едва няколко седмици след предсрочното му освобождаване от затвора и то съвсем целенасочено. Тогава търсел незаключен апартамент в предварително набелязан вход в кв.“Възраждане“, като го проверил, за да се увери, че в жилището няма никой - позвънил на вратата, а след влизане в апартамента изключил хладилника в кухнята, тъй като шумът му пречел да чува дали някой влиза. Така хладнокръвно откраднал солидна сума в лева и долари на обща стойност 8267 лева и то от възрастен инвалид в светлата част на денонощието около 17-18 часа, когато хората обичайно се прибират вкъщи. 
След удара започнал неколкодневен разгул. Димо щедро дал пари на приятелката си, за да залага в игрални зали, и черпил наред познати по кръчмите. Отишъл в заведение, където работел неговият приятел Нури, похвалил се за направения удар и му оставил почти всичките пари.
През следващите дни Нури се сдобил с мечтания автомобил, обул го с нови гуми и го тунинговал с мощна уредба. Освен това с парите на болния пенсионер младежът си взел модерен смартфон и предплатил квартирата си за три месеца. Тегленето на чертата показало, че Нури изхарчил 5976 лева от престъпната плячка. Заради това, че е харчил левчета, за които знаел, че са крадени, той бе обвинен в пране на пари.
За себе си щедрият Димо купил само един породист четириног другар - лабрадор, но това не му помогна да се отърве с по-лека присъда. Заради безскрупулното си и дръзко поведение върховните съдии сметнаха, че мястото на Димо е в затвора и окончателно потвърдиха четиригодишната му ефективна присъда. Освен това той ще трябва да върне 6538 лева на обрания пенсионер. Толкова пари били изхарчени до залавянето му заедно с Нури, а оцелелите 1728 лева били върнати на 70-годишния Данаил.
Съучастникът му обаче ще има още дълго да чака влязло в сила наказание. Причината - решението по неговата част от делото, с което бе осъден на година и половина затвор, бе върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на Апелативния съд във Велико Търново. Съденият за четвърти път Нури първоначално бе наказан също с четири години затвор от Русенския окръжен съд, но втората инстанция в Търново ги намали на година и половина. Делото срещу него бе върнато за доизясняване основно заради липсата на мотиви, защо той е обвинен в пране на пари, а не в тяхното укриване. Според върховните магистрати не е посочено недвусмислено с каква цел Нури е взел парите - за да прикрие произхода им и да ги легализира или за собствено облагодетелстване.